Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2021 10:13:30

Chceme silnou, svobodnou a suverénní Českou republiku!

Chceme silnou, svobodnou a suverénní Českou republiku!

První den letošního roku jsme si připomněli dvacáté osmé výročí vzniku samostatné České republiky.

V pátek 1. ledna 1993 vznikly ve střední Evropě dva nové samostatné státy – Česká republika a Slovenská republika. Od roku 2001 se 1. leden neslaví jen jako Nový rok, ale také jako státní svátek – Den obnovy samostatného českého státu, který byl vyhlášený na základě novely zákona č. 245/2000 Sb. přijaté 29. června 2000.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je politické hnutí, které prosazuje zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice. Za základní princip obrany demokracie považujeme zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení naší republiky. Prioritním a dlouhodobým cílem našeho vlasteneckého a demokratického hnutí je vést nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu.

Do konce roku 1992 existovala Česká a Slovenská Federativní Republika (ČSFR). Obě republiky měly svou vlastní zákonodárnou národní radu a národní vládu. Centrálními federálními orgány byl prezident, Federální shromáždění a federální vláda. Toto uspořádání platilo do 31. prosince 1992, kdy právně i fakticky zaniká Československo. Společný stát Čechů a Slováků existoval 74 let, dva měsíce a tři dny. Na rozdělení jedné republiky na dva suverénní státní útvary se dohodli tehdejší představitelé politických stran, které ovládly parlamentní volby konané v květnu roku 1992. Byla to Občanská demokratická strana s předsedou Václavem Klausem a Hnutí za demokratické Slovensko s předsedou Vladimírem Mečiarem.

V návaznosti na vznik nového státního úvaru byla Česká republika dne 19. ledna 1993 přijata za člena OSN, jejím prvním prezidentem byl 26. ledna zvolen Václav Havel. 30. ledna 1993 bylo oficiálně oznámeno, že bude provedena měnová odluka měn obou států a následně 8. února začala na území České republiky platit vlastní měna, která vznikla okolkováním federálních platidel. Rozpadem Československa nedošlo k destabilizaci poměrů ve střední Evropě. Jen se nefungující federace změnila ústavní cestou ve dva samostatné státy, jejichž vztahy jsou korektní a přátelské.

Naše společnost má národní tradice a kulturu, která se výrazně začala formovat po vyhlášení nezávislého samostatného státu v roce 1918. Vlastenectví a svou národní hrdost prokázali naši občané v rámci druhé světové války a i v následujících letech prožila naše republika mnoho významných událostí. Je naší vlasteneckou povinností zachovat jejich význam a hodnoty následujícím generacím.

V hnutí SPD odmítáme být provincií EU, ale chceme rozvíjet a bránit suverénní Českou republiku, a proto požadujeme referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU a referendum o vystoupení ČR z EU. Chceme Evropu jako volný trh zboží, služeb a práce na základě volného pohybu osob. Evropu spolupracujících svobodných a suverénních národních států.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama