Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.02.2012 15:08:42

Vláda P. Nečase nás odmítnutím podpisu Fiskální smlouvy

Vláda P. Nečase nás odmítnutím podpisu Fiskální smlouvy

Vláda P. Nečase nás odmítnutím podpisu Fiskální smlouvy vyhání na periferii Evropské unie

Rozhodnutí vlády ČR nepodepsat Fiskální smlouvu Evropské unie znamená, že Vláda ČR se rozhodla neúčastnit se společného řešení současných finančních a ekonomických problémů EU. Vzhledem k úzké propojenosti a svázanosti české ekonomiky s ekonomikou a společným trhem EU platí nedávná věta K. Schwarzenberga, že tímto krokem jsou poškozovány ekonomické a sociální zájmy českých občanů.

Postup Vlády ČR znamená de facto popření principů členství v EU, které předpokládá partnerský a solidární přístup všech členských zemí účastnících se evropského projektu, ke kterému dobrovolně přistoupily na základě většinového rozhodnutí občanů jejich zemí.

Vláda ČR tedy svou nečinností a netečností vůči evropským záležitostem nejen ztrácí kredit v očích svých evropských partnerů, ale zároveň pošlapává mandát být důstojným a plnohodnotným členem v EU, který převzala od svých předchůdců, a který jí byl dán občany ČR.       

V tomto rozhodnutí neúčastnit se diskuse o konkurenceschopnosti členských států, o změnách celkové architektury eurozóny a základních pravidel fungování, se rozhoduje o budoucím postavení ČR v Evropě i ve světě. Jedná se o rozhodnutí, které se týká naší budoucí prosperity, bezpečnosti i politické stability. Pokud bude současný stav nečinnosti vlády vůči EU pokračovat, reálně hrozí popření smyslu polistopadového směřování ČR k zapojení se do procesu evropské integrace, který se v současném globálně propojeném světě jeví jako jediná životaschopná alternativa pro ČR.       

ČSSD je přesvědčena, že Vláda ČR svým jednáním zcela přesvědčivě dokazuje, že nehodlá či nedokáže hájit základní zájmy státu. Pokud vláda nepřehodnotí toto stanovisko, měla by abdikovat a hledat dohodu na předčasných parlamentních volbách.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama