Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2021 18:02:00

Prezident Trump nese velký podíl odpovědnosti za to, co se v USA děje

Prezident Trump nese velký podíl odpovědnosti za to, co se v USA děje

Komentář na facebookovém profilu k aktuálním událostem v USA

 Stejně jako mnoho z vás jsem sledoval záběry demonstrace před Kapitolem v USA. Je to praktická ukázka toho, kam může zemi zavést jen jediný vysoce postavený politik, který neuznává nejen demokratické principy voleb, ale ani základní hodnoty jako respekt, slušnost, pravda a láska. Místo nich dlouhodobě apeluje na lidskou aroganci a nenávist, které lidi zaslepují a velmi ztěžují kontrolu moci jeho samotného, což je ostatně jedním z cílů. Prezident Trump tak nese velký podíl odpovědnosti za to, co se v USA děje.

Neměli bychom se ale jen tak utěšovat, že něco podobného se u nás nemůže stát. Nejsme přeci nějací Američané, aby nás pobláznil twitter jedné známé osobnosti a my se nechali opít koktejlem nenávisti a líbivých řečí o zářné budoucnosti. Je tomu ale opravdu tak?

Vzpomeňte jen třeba na výsledky krajských voleb před pár měsíci a lamentování některých politiků, kteří zpochybňovali legitimitu voleb, když se jejich straně nepovedlo sestavit většinovou koalici a získat vedoucí posty. Nezažili jsme snad, a vlastně stále pravidelně nezažíváme, útoky i na svobodná média, která někteří obviňují z účelovek, korupce nebo dokonce doporučují vraždění novinářů? A proč taková nenávist? Protože si někteří novináři stále dovolí i to, co jiní pochlebovači nikdy neudělají.

Pokládají nepříjemné otázky a chtějí znát odpovědi, tedy kontrolují mocné. To je totiž jejich práce. Kolikrát jsme jen v posledních letech slyšeli obvinění, že ten či onen je vlastizrádce, korupčník nebo zloděj a následné výzvy k defenestracím a lynčování? Dokonce se u nás najdou i tací, kteří tak urputně volají po přímé demokracii a odmítají vše ostatní jako nedostatečné, až i onu přímou demokracii ve vlastní straně zapomínají praktikovat.

Nenechme se proto uchlácholit představou, že obrázky v našich televizorech, kde sledujeme dění v cizí zemi tisíce kilometrů daleko, jsou pouze vzdáleným problémem, který se nás vlastně netýká. Nenechme bez povšimnutí, když se podobné chování, které zapříčinilo násilnosti jinde, děje i u nás. Dění v USA nám totiž ukazuje, co se může stát, pokud se nedokážeme zavčasu postavit těm, kterým na demokracii, základních lidských hodnotách a prospěchu celé společnosti nezáleží. Oni totiž vidí jen sebe a svůj vlastní prospěch.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama