MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2021 13:16:00

Povolení návštěv v nemocnicích považujeme v této době za nešťastné

Povolení návštěv v nemocnicích považujeme v této době za nešťastné

Vláda ČR včera zrušila zákaz návštěv ve zdravotnických nařízeních na území naší země.

 Rozhodnutí přichází ve chvíli, kdy je většina nemocnic na hranici svých kapacit, počty hospitalizovaných rostou a přetížení zdravotníci nápor další vlny koronavirové pandemie zvládají jen s vypětím všech sil.

Předseda Asociace krajů (AKČR) a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba se proto obrátil dopisem na premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby zrušení zákazu návštěv urychleně přehodnotili.

„Považujeme to za naprosto nepochopitelné v době, kdy jsou naše nemocnice v řadě krajů na limitu svých personálních i lůžkových kapacit a jen s mimořádným úsilím zdravotníci zvládají rostoucí počty pacientů, kteří jsou navíc mnohem častěji ve velmi vážném stavu. A v tento kritický okamžik, bez projednání s partnery v krajích, vláda přistoupí ke zrušení zákazu návštěv, který mimochodem platil celý prosinec, kdy situace byla mnohem klidnější než teď! Rozumím snaze o podporu sociálního kontaktu nemocných a o jejich psychickou vzpruhu při setkání s blízkými, ale přichází to v nejméně vhodnou chvíli. Zásadně s tím nemohu souhlasit, a proto jsem v zastoupení kolegů hejtmanů požádal premiéra i ministra zdravotnictví o okamžité přehodnocení usnesení vlády a obnovení zákazu návštěv. Vím, že je to pro pacienty a jejich rodinné příslušníky velmi těžké, ale nechceme, aby se vystavili riziku nákazy a zároveň zatížili už tak náročný provoz nemocnic dalšími nutnými organizačními opatřeními, které s návštěvami souvisejí,“ zdůraznil Martin Kuba.

Návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních u všech poskytovatelů zdravotnických služeb s vymezením některých výjimek byly zakázány usnesením vlády s účinností od 5. prosince 2020. Toto rozhodnutí charakteru krizového opatření bylo dále 23. prosince 2020 prodlouženo, přestože docházelo k částečnému zklidnění epidemiologické situace a poklesu počtu hospitalizací pacientů s nemocí COVID-19.

„Naopak od 23. prosince se situace kontinuálně zhoršuje, proto nevidíme jediný důvod, proč vláda s touto změnou přichází právě teď. Pevně věřím, že se nám díky obnovení zákazu návštěv a při respektování všech dalších systémových opatření podaří co nejrychleji situaci ve všech regionech zvládnout a ochránit tak co nejvíce našich spoluobčanů,“ uzavřel Martin Kuba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama