Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2021 14:44:43

Kdo také způsobil aktuální nedostatek zdravotníků?

Kdo také způsobil aktuální nedostatek zdravotníků?

Vládní návrhy nejrůznějších zákonů a opatření v době nouzového stavu obsahují často zásadní chyby. A když jsme v SPD navrhovali jejich odstranění, byli jsme vesměs odmítnuti.

V loňském roce jsem ve Sněmovně za hnutí SPD opakovaně navrhovala, aby nárok na mimořádné ošetřovné z důvodu péče o děti
v době uzavření škol a předškolních zařízení měli - kromě rodičů -
i další příbuzní dítěte, přestože s ním trvale nežijí ve společné domácnosti. Za podmínky, že se jedná o zaměstnance odvádějící nemocenské pojištění. Aktuální zákonná úprava to neumožňuje.


Spravedlivé  ošetřovné !


Šlo mi jednak o to, aby se členové rodin mohli při delší - i několikaměsíční - péči o děti vzájemně vystřídat, což by pomohlo zejména matkám-samoživitelkám a obecně i rodičům s nižšími příjmy, pro které je zcela zásadní otázkou, zda budou delší dobu pobírat 100% svého standardního pracovního příjmu, anebo pouze 70 či 60 %, což už pro ně znamená riziko pádu do dluhových a exekučních pastí. Můj návrh by jim umožnil pokles příjmů minimalizovat prostřednictvím rozložení péče o děti  v rámci nejbližšího příbuzenstva.

A také jsem chtěla dosáhnout toho, aby svá zaměstnání nemuseli právě nyní, v době eskalující epidemie koronaviru, opouštět příslušníci společensky mimořádně důležitých profesí, zejména ve zdravotnictví. Což je věcí prvořadého veřejného zájmu.

Mé návrhy opakovaně (byť těsná) většina poslanců zamítla.


A důsledkem tohoto zamítnutí objektivně je - kromě často zbytečného, a nikoli nevyhnutelného,  zhoršení ekonomické a sociální situace tisíců našich občanů – také aktuální kritický nedostatek pracovníků v našich nemocnicích, což už v těchto dnech otevřeně přiznává i ministr zdravotnictví Jan Blatný.

A dodává, že jedním z hlavních důvodů tohoto stavu je skutečnost,
že tisíce lékařek a zdravotních sestřiček musí doma dlouhodobě  pečovat o své malé děti a nemohou proto vykonávat svá zaměstnání.


K tomuto stavu nemuselo vůbec  dojít, nebýt odmítavého postoje poslanců ANO 2011, ČSSD, ODS, TOP 09 a Trikolóry k mým opakovaným návrhům, které by umožnily péči o děti formou mimořádného ošetřovného v době uzavření škol i příslušníkům jejich širší rodiny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama