Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2021 8:19:54

Britové jsou první, kteří odešli z Evropské unie – inspirujme se!

Britové jsou první, kteří odešli z Evropské unie – inspirujme se!

Boris Johnson dostál svému slibu, který dal Britům při nástupu do funkce premiéra Spojeného království, že dokončí brexit a s představiteli EU vyjedná dohodu mezi Británii a Evropskou unií o pobrexitových vztazích.

Hnutí SPD po celou dobu od vyhlášení výsledků referenda podporovalo kroky Britů k dotažení brexitu do konce. Referendum proběhlo ve Spojeném království a Gibraltaru dne 23. června 2016 a občané se v něm vyjádřili pro odchod z EU. To se jim nakonec zdárně podařilo, včetně uzavření dohody o další spolupráci. Velkou zásluhu má na tom britský premiér Boris Johnson. On sám to okomentoval slovy: „Vzali jsme si zpět kontrolu nad našimi penězi, hranicemi, zákony, obchodem a rybářskými vodami. Soudní dvůr EU pro nás už nebude hrát roli. Od 1. ledna 2021 budeme mít plnou politickou a ekonomickou nezávislost.” Spojené království je první zemí, která se rozhodla opustit Evropskou unii, a tím tak dalo návod a inspiraci ostatním unijním zemím.

Spojené království opustilo Evropskou unii na konci ledna loňského roku. Do 31. prosince 2020 bylo ale ještě v přechodném období, kdy muselo dodržovat pravidla EU, na jejichž podobu již ale nemělo vliv. Po dlouhých jednáních, značně zkomplikovaných z důvodu šíření nemoci covid-19, se na Štědrý den Londýn s Bruselem dohodly na podobě budoucích vztahů po 1. lednu 2021. Dne 30. prosince 2020 dopoledne dohodu v Bruselu podepsali předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel.

Dokument následně vyrazil letecky do Londýna, kde svůj podpis připojil i premiér Boris Johnson. Tento den i britští poslanci ve druhém čtení jasnou většinou schválili vyjednanou dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podle BBC ji podpořilo 521 členů Dolní sněmovny oproti 73 zákonodárcům, kteří byli jiného názoru. Premiér Johnson v projevu k nim dohodu označil za jednu „z největších dohod o volném obchodu na světě“. Vyzdvihl také krátkou dobu, za jakou byla jeho vláda schopna podmínky budoucích vztahů s EU vyjednat. „Uzavřít dohodu s Uruguayí Evropské unii trvalo téměř osm let, s Kanadou pět let, s Japonskem šest,“ uvedl. Británii podle něj čeká „skvělý nový vztah“ s evropskými sousedy založený na volném obchodu a přátelské spolupráci. Později Johnson v rozhovoru s BBC zdůraznil, že Británie bude nadále evropskou zemí. „Toto není konec Británie coby evropské země,“ řekl premiér. „Jsme v mnoha ohledech typickou evropskou civilizací, nebo jak to chcete formulovat, a nadále jí zůstaneme,“ dodal Johnson.

Dohoda má 1.240 stran hlavního textu a dalších 800 stran příloh. V Bruselu jí podepsali zástupci dvou unijních institucí – Evropské komise a Evropské rady. Evropský parlament zatím dohodu neschválil, hlasovat o ní bude později. Ujednání tak budou od 1. ledna 2021 platit jen provizorně. Tuto možnost schválili zástupci sedmadvaceti členských zemí EU.

Hnutí SPD blahopřeje Britům k úplnému dotažení brexitu do zdárného konce, kdy už nyní se ukazuje, že odchod Spojeného království z EU bylo pro ně výhodné a přínosné k jejich další prosperitě. Naše hnutí jako jediná politická strana zastoupená v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky prosazuje vypsání referenda o vystoupení České republiky z EU. Vždy povedeme nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu naší republiky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama