Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2021 10:21:00

Královéhradecký kraj poskytne přes dvacet milionů korun hospicům

Královéhradecký kraj poskytne přes dvacet milionů korun hospicům

Radní Královéhradeckého kraje schválili výsledky dotačního programu na podporu hospicové péče v Královéhradeckém kraji pro rok 2021. Mezi pět poskytovatelů této péče kraj v letošním roce rozdělí 20,5 milionu korun.

 „Dotační program na podporu hospicové péče vyhlašujeme od roku 2018 a pomocí něho se především snažíme usnadnit hospicům jejich fungování, posílit jejich financování, a tím umožnit rozvoj této péče pro občany našeho kraje,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která má ve své gesci sociální oblast.

Hospicová péče v domácím prostředí se začala rozvíjet teprve před několika lety. Je nedostatečně financována ze zdravotního pojištění a hospice jsou tak odkázány na dary od soukromých a firemních dárců nebo prostřednictvím různých nadací. Některé terénní hospice nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami a jsou na dary odkázány zcela.

Krajský dotační program je určený právě na spolufinancování hospicové péče, kterou tvoří souhrn lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných nevyléčitelně nemocným pacientům v preterminálním a terminálním stavu. U těchto pacientů se vyčerpaly možnosti kauzální léčby, ale nyní pokračuje léčba symptomatická, která má pacientům minimalizovat bolesti a zmírnit všechny obtíže jejich diagnózy i případných komplikací. Také zohledňuje bio-psycho-spirito-sociální potřeby nemocného. Hospicový program financuje pět domácích hospiců, které zajišťují péči po celém území Královéhradeckého kraje a kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci, který zajišťuje paliativní péči na 30 lůžkách.

Rozdělení finančních prostředků v Programu na podporu hospicové péče v KHK pro rok 2021:


tabulka

Smyslem hospiců je pak především umožnit nevyléčitelně nemocným lidem žít s péčí svých nejbližších do konce života. Kontakty na hospicovou péči lze získat v katalogu sociálních služeb:

Vyhledávání poskytovaných služeb ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama