Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D.

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2021 14:13:00

Pro lesní kluby stejná protiepidemiologická pravidla jako pro mateřské školy

Pro lesní kluby stejná protiepidemiologická pravidla jako pro mateřské školy

Vláda nevyřešila situaci, která se týká umožnění provozu lesních klubů, ačkoliv mateřské školy mohou fungovat bez omezení.

I když nejsou lesní kluby zapsány v Rejstříku škol a školských zařízení a nejsou definovány zákonem, poskytují vzdělávání a péči o přibližně 5 000 dětí ve věku do 6 let. Piráti proto včera poslali písemnou interpelaci ministru zdravotnictví Janu Blatnému s žádostí o řešení situace.

Ministerstvo zdravotnictví vyvozuje omezení přítomnosti dětí v lesních klubech na základě zákazu shromažďování a konání hromadných akcí. Činnost lesních klubů je přitom zcela totožná s činností lesních mateřských škol, jejichž provoz omezen nebyl. Počet dětí v lesních klubech je zpravidla nižší než v běžných mateřských školách, lesní kluby zároveň z povahy svého zaměření kladou důraz na realizaci venkovních aktivit. Není tedy zřejmé, v jakých ohledech by případné umožnění provozu lesních klubů mohlo představovat vyšší epidemiologické riziko ve srovnání s mateřskými školami, kterým krizová opatření provoz umožňují, a je v nich povolena fyzická přítomnost dětí bez ohledu na stupeň epidemiologická rizika.

Ministr Blatný se 19. listopadu při projednávání žádosti o prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně vyjádřil v tom smyslu, že v případě provozu lesních klubů jde o formální problém, který se týká jejich právní subjektivity. Protiepidemiologická rizika by dle mého názoru měla být primárně zaměřena na cílové skupiny (v tomto případě jde o děti ve věku do 6 let). Právní status subjektů by neměl být v případě protiepidemiologických opatření určující a neměl by hrát stěžejní roli. Takový postup lze považovat za diskriminační. Jde nám o narovnání pravidel pro provoz zařízení, které poskytují vzdělávání a péči o děti v době, kdy jsou rodiče v práci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama