Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2021 18:35:00

Prosazuji zákaz rozpoznávaní obličejů ve veřejných prostorech

Prosazuji zákaz rozpoznávaní obličejů ve veřejných prostorech

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému týdnu.

Poslední týden byl opravdu dost nabitý. Popravdě řečeno, skoro jsem se nezastavil. Nebyl pořádně ani čas na facebookové příspěvky. Chci to tedy trochu dohnat, proto nabízím menší shrnutí. Chci pár věcí vypíchnout. Spoiler alert: Účastnil jsem se hodně událostí on-line.

  • Jak určitě víte, v Evropském parlamentu je řada výborů, které se zaměřují na jednotlivé konkrétní oblasti. Jeden z výborů, ve kterých pracuji já, je výbor pro kulturu a vzdělávání, neboli CULT. V pondělí jsme měli virtuální zasedání, kde jsem v proslovu upozorňoval na rizika spojená hlavně s umělou inteligencí. Stručně řečeno, je to super technologie, která má neskutečný potenciál, ale je opravdu potřeba se mít na pozoru před možnými riziky. Dlouhodobě proto například prosazuji zákaz rozpoznávaní obličejů ve veřejných prostorech. Celý můj projev najdete ZDE.
  • Teď přeskočím rovnou k těm událostem. Ve čtvrtek jsem se účastnil rovnou dvou akcí. První jsem dokonce spolupořádal s mou kolegyní z předsednictva Evropského parlamentu, Heidi Hautala. Byla to konference, která se zaměřovala na veřejné zakázky v odvětví informačních technologií a telekomunikací. Proto dost blízko mému srdci.
  • Druhá událost, na které jsem vystupoval, se jmenovala Počítače, soukromí a ochrana dat (CPDP). Také tedy moje parketa. Já jsem se účastnil debaty okolo zvyšování důvěry uživatelů v reklamu na Internetu. Úvodní slovo měl šéf Applu Tim Cook. Reklamy by měly být transparentnější, ale domnívám se, že ani samotná transparentnost nebude stačit a bude potřeba zakázat reklamu, která zneužívá osobní data. Záznam je ZDE.
  • V pátek maraton událostí zakončila debata s australskými Piráty. Jak jsem tu psal, účastnil jsem se s Mikulášem Peksou a Patrickem Breyerem livestreamu. Je opravdu zajímavé diskutovat s Piráty z celého světa a ti australští rozhodně nebyli výjimkou. Odpoledne mě pak požádala Nova o komentář k událostem okolo vakcíny AstraZeneca, dneska Prima, ještě o tom ode mě tedy uslyšíte. Viz fotografie z natáčení, Freddie se trochu nudil.

Přeji vám příjemný víkend a co nejméně myšlenek na práci. Já se budu také snažit co nejvíc odreagovat. Teď během pandemie je obzvlášť důležité najít linii mezi prací a odpočinkem, když hodně z nás pracuje doma. Tak ať se vám to daří!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama