Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2021 9:53:57

Máme ve svém politickém programu návrhy řešení k zamezení korupce!

Máme ve svém politickém programu návrhy řešení k zamezení korupce!

Problematikou, jak řešit zamezení korupce v naší republice, se od těch nejvyšších státních institucí až po celou veřejnou správu již v minulosti zabývala celá řada politických, státních a ostatních subjektů.

Jak ale dokazují průběžně zveřejňovaná data k této problematice, účinný nástroj k potlačení korupce se zatím nenašel.

Hnutí SPD jako jediná ze současných politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky prosazuje zavedení přímé demokracie spočívající v širokém zapojení občanů do řízení země. Chceme osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy, což v následné fázi umožní odvolatelnost politiků občany. Dalším z řešení, jak výrazně zamezit korupci v České republice je námi prosazovaný zákon o prokázání původu majetku. Ten by spočíval v uvalení stoprocentní daně pro případy, že nebude doloženo legální nabytí majetku. Nelze připustit zbohatnutí politicko-korupční mafie na úkor ostatních občanů.

Data z průzkumů k problematice korupce potvrzují, že naše republika v žádném případě nepatří mezi země, kde dobře fungují nastavená opatření vedoucí k zamezení korupce. Naopak v minulém roce se ještě propadla o pět míst v hodnocení indexu vnímání korupce oproti roku 2019. V Indexu vnímání korupce (Corruption Perceptions Index, CPI) za rok 2020 Česká republika získala celkových 54 bodů, a obsadila tak 49. příčku ze 180 zemí. Index vnímání korupce je od roku 1995 každoročně sestavován na základě výsledků průzkumů mezi experty, nikoliv na základě průzkumů veřejného mínění. Hodnotí se například schopnost vládních institucí potlačovat a postihovat korupci, účinnost protikorupčních opatření, rozsah korupce v různých oblastech veřejné správy, míra transparentnosti jejího fungování a míra zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků. Index řadí země podle stupně vnímání korupce ve veřejném sektoru a podnikání s použitím stupnice 0–100, kde 100 bodů označuje zemi téměř bez korupce a 0 bodů znamená vysokou míru korupce. Ze 180 sledovaných zemí si v loňském roce dle hodnotitelů nejférověji vedly Nový Zéland a Dánsko, které dosáhly shodně 88 ze 100 hodnotících bodů, Další v pořadí skončilo Finsko, Švýcarsko, Singapur a Švédsko s 85 body. Na konci hodnotící tabulky zemí skončila Sýrie se 14 body, Jižní Súdán a Somálsko s 12 body. Slovensko se v hodnocení umístilo se 49 body na 60. místě.  

Cílem hnutí SPD je podpora odborného, a přitom hospodárného řízení veřejného sektoru. Nechceme tunelování školství, životního prostředí, zdravotnictví, bezpečnosti země a sociálních služeb drahými a nefunkčními projekty. Veřejný sektor musí být transparentní, sloužící občanům. Za korupci a rozkrádání veřejných prostředků musí následovat trest. Viníci musí být odhaleni, souzeni a přísně trestáni. Zde musí fungovat nezávislá policie, státní zastupitelství a soudy. Prosazujeme uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy, což v následné fázi umožní odvolatelnost politiků občany.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama