Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2021 7:23:05

Jsou také odměny redaktorů České televize odvislé od propagace Evropské unie?

Jsou také odměny redaktorů České televize odvislé od propagace Evropské unie?

Francouzský deník Le Monde informoval o tom, že ve francouzských veřejnoprávních sítích stanic France Télévisions nově závisí odměny šéfredaktorů na tom, jak hodně propagují Evropskou unii.

V této souvislosti by nás zajímalo, jak je to nastaveno v České televizi.

Hnutí SPD dlouhodobě vyžaduje od vedení České televize, aby tato veřejnoprávní organizace plně respektovala práva občanů, a ve svých zpravodajských pořadech zveřejňovala vždy a jen objektivní a vyvážené informace. Větší prostor hlavně ve zpravodajských pořadech dostávají pozitivní informace o dění v EU a to i na úkor propagace a podpory zájmů České republiky.

Francouzský levicový a proevropský deník Le Monde informoval o nově nastavených kritériích pohyblivé složky platů vedoucích redaktorů francouzské veřejnoprávní sítě stanic France Télévisions, které nově závisí na tom, kolik se připraví příspěvků o Evropské unii, rozmanitosti, nebo zámořských departementech. Opatření platí několik měsíců kvůli nedostatečnému počtu těchto témat ve vysílání. Veřejnoprávní síť televizních kanálů zahrnuje stanice France 2, France 3, France 4, France 5 a France Ô. Celkový podíl jejích diváků činí asi 40%. Deník Le Monde v této souvislosti poukazuje, že Clément Beaune, státní tajemník pro evropské záležitosti, se opakovaně v minulosti rozhořčoval, že France Télévisions nedostatečně informuje o dění v EU. Francouzský deník též zmínil jeho slyšení v Národním shromáždění, kdy vloni v září prohlásil: „Musíme posílit mechanismy, které vedou naše veřejnoprávní stanice k tomu, aby mluvily více o Evropě" a současně vyzval ke všem možným způsobům a tlakům, aby se tak stalo.

V této souvislosti by nás zajímalo, jak je na tom Česká televize a jak tam mají nastavené odměny její šéfredaktoři. Největší podíl na informování veřejnosti o dění v Evropské unii má v hlavních zpravodajských relacích Česká televize, komerční televize věnují v tomto typu pořadů evropské politice méně času i příspěvků. Plyne to z analýzy společnosti Media Tenor uveřejněná serverem mojeevropa.cz. Od začátku roku 2013 do konce roku 2018 odvysílala veřejnoprávní Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci celkem 2.417 příspěvků o Evropské unii. „Události“ se tak věnují evropskému dění třikrát více než hlavní zprávy na dvou nejvlivnějších českých komerčních televizích, na TV Nova a FTV Prima. Data jasně ukazují, že nejvíce zaměřené na EU v hlavních večerních zpravodajských pořadech, jsou „Události, komentáře“, které vysílá veřejnoprávní ČT24 každý všední den po 22. hodině večer. V pořadu zaznělo od roku 2013 přes 1.440 příspěvků o EU, které zabíraly celkem 16 procent vysílacího času.

Mzdy manažerů České televize se skládají ze dvou složek. Pevná složka tvoří 70 procent základní mzdy, pohyblivá složka (odměny) až do výše 30 procent. Aby na pohyblivou složku mzdy dotčený zaměstnanec v daném měsíci dosáhl, musí splnit hodnotící ukazatele stanovené v rozhodnutí generálního ředitele. Hodnocení provádí každý měsíc generální ředitel a na jeho základě pak rozhoduje o přidělení, respektive procentním krácení pohyblivé složky. V případě zjištění zásadních nedostatků může tuto nenárokovou část mzdy na období tří měsíců úplně odebrat. Patnáct vrcholných manažerů České televize si například v roce 2019 na mzdách a odměnách přišlo celkem na více než 46 milionů korun. V průměru si tak každý z těchto manažerů veřejnoprávní televize přišel na částku přesahující tři miliony korun. Sám generální ředitel České televize Petr Dvořák získal za loňský rok bonus ve výši dvou třetin roční mzdy, tedy zhruba 1,6 milionu Kč. Rozhodla o tom Rada ČT počtem osmi hlasů z 15. V předchozích letech dostal Dvořák bonus v nesnížené výši 2,4 milionu Kč. Důvodem snížení je podle členů rady horší komunikace s radou o přípravě rozpočtu na následující rok.

Hnutí SPD prosazuje zásadní změny v práci veřejnoprávních médií směrem k jejich vyváženosti. Jejich úkolem musí být poskytování objektivních a vyvážených informací a transparentní hospodaření s veřejnými prostředky pod veřejnou kontrolou ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama