Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2021 14:33:00

Je to úplně naruby a nedává to smysl

Je to úplně naruby a nedává to smysl

Vláda zakázala očkování seniorů 80+ u praktických lékařů. Vyplynulo to z dnešní on-line schůzky hejtmanů, premiéra a ministra zdravotnictví. Vládní strategie přitom s očkováním u praktických lékařů počítá.

 “Nechápu to a štve mě to. Premiér nám dnes ale na videokonferenci řekl, že pokud se praktici zapojí, tak až poté, co se naočkují prioritní skupiny. V prioritních skupinách jsou ale především senioři, pro které je to u jejich lékařů nejvhodnější. Je to úplně naruby a nedává to smysl,” komentuje změny vládní strategie hejtman Jan Grolich.

Jihomoravský kraj představil už před 2 týdny systém očkování, které by umožnilo rychle naočkovat seniory v rizikové kategorii 80+, a to zejména v menších a odlehlejších obcích. Bez pro ně složité elektronické registrace a přímo u praktického lékaře, kterého znají a důvěřují mu. Minulý týden začalo ministerstvo požadovat, že vše musí jít přes registrační systém. Jihomoravskému kraji se i tak podařilo najít řešení, jak tomuto požadavku vyhovět. Přesto dnes z úst premiéra Andreje Babiše hejtman Jan Grolich slyšel, že nakonec seniory v rizikové skupině očkovat praktičtí lékaři nebudou.

“Pro seniory, kteří nebydlí u velkých očkovacích center a nemocnic je očkování u praktických lékařů nejlepší varianta. Nemusí nikam jezdit a svého praktika znají a důvěřují mu. Víme to. Máme vyzkoušené, že to funguje,” vysvětluje hejtman Grolich.

Vakcína společnosti AstraZeneca, která by díky nižší skladovací náročnosti byla pro očkování u praktických lékařů ideální, má přitom dorazit v příštích týdnech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama