Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2012 19:45:00

Statistika zkoumá, kolik lidé utratí například za bydlení

Statistika zkoumá, kolik lidé utratí například za bydlení

Až do 13. května budou počítačem vybrané rodiny odpovídat na otázky, jak žijí.

Pokud vám u dveří zazvoní zaměstnanec statistiky nebo její externí spolupracovník, neděste se. Neopakuje se loňské sčítání, ale v minulých dnech začal průzkum „Životní podmínky 2012“, kdy počítač náhodně vybral pro průzkum některé domácnosti.

„Šetření se uskuteční ve třiceti evropských zemích a výjimkou není ani Česko a také Královéhradecký kraj. Měli bychom zjistit sociální a ekonomickou situaci rodin a získat data pro výpočet ukazatelů, sloužících ke zpřesnění peněžní a materiální chudoby. Potrvá až do 13. května,“ vysvětluje ředitel krajské správy Českého statistického úřadu v Hradci Králové Miloš Polák.

Jak dodal, lidem se budou tazatelé prokazovat služebním průkazem, to v případě zaměstnance statistiky. Externí spolupracovníci pak ukazují občanský průkaz, průkaz tazatele a příslušné pověření.

„Ve všech fázích sběru a zpracování dat je zaručena anonymita zjištěných údajů a data jsou přísně chráněna. Všichni pracovníci jsou vázáni mlčenlivostí,“ doplnil Miloš Polák. Podle něho se otázky týkají například nákladů na bydlení, pracovní aktivity, životní a sociální situace.

Průzkum se uskuteční v Královéhradeckém kraji v menších obcích i ve městech, přitom statistika má k dispozici pětatřicet tazatelů. „Šetření je sice dobrovolné, ale jsme rádi za každou ochotu a účast vybraných respondentů, neboť nám umožňuje získat řadu důležitých informací o situaci domácností, které nelze jiným způsobem získat,“ uvedl Miloš Polák.

Na Hradecku se například jedná o Hradec Králové, Nový Bydžov, Smiřice, Blešno, Výravu, Lužec nad Cidlinou či Urbanice, na Jičínsku pak o samotný Jičín, Lázně Bělohrad, Novou Paku či Ostroměř. Na Náchodsku jde o Náchod, Jaroměř, Červený Kostele, na Rychnovsku například o Dobrušku či Opočno. Na Trutnovsku se statistici s formuláři objeví například ve Dvoře Králové nad Labem, v Trutnově, Hajnicích, Radvanicích, Rtyni či obci Vítězná.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama