Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2021 12:18:00

Proč nebrat ruské a čínské vakcíny?

Proč nebrat ruské a čínské vakcíny?

Komentář na facebookovém profilu k nákupu ruských nebo čínských vakcín.

V jednom předchozím statusu jsem v širších souvislostech napsal, že nemůžeme nakupovat čínské a ruské vakcíny proti coronaviru. Tady v samostatném statusu máte podrobnější zdůvodnění, proč si to myslím.

Určitě nemám pochyb o tom, že by v Rusku, a zvláště v Číně, nežili vědci, kteří by nedokázali vyvinout rychle kvalitní vakcínu. Zejména Čína je skutečná velmoc ekonomická i vědecká. O čem ale už pochyby mám je to, zda totalitní režimy těchto zemí chtějí nabídnout světu skutečně to nejlepší, co jsou jejich vědci schopni vynalézt. Proto je bezpodmínečně nutné, aby jejich vakcíny prošly schvalovacími procesy EU. Ale i pak já osobně budu proti nákupu vakcín z těchto zemí.

Proč? Rusko i Čína jsou vůči nám nepřátelské země. Nectí žádná mezinárodní pravidla. Nemají ani tu nejmenší motivaci skutečně pomáhat zemím jako jsme my. Jediná jejich motivace je (v případě Číny zejména) ekonomický zisk, dále posílení jejich mocenských ambicí a když je příležitost, tak i trochu škodit (specialita Ruska). To všechno už mnohokrát dokázaly. Vzpomeňme si jaké šmejdy za předražené peníze nám posílala v začátku pandemie Čína. Byli jsme v nouzi (i díky pochybení naší vlády tedy) a Číňani toho zneužili, aby nám posílali předražené a nekvalitní ochranné pomůcky. Že takový nekvalitní respirátor může pomoci šířit pandemii. Nezájem.

Jsem si jist, že by podobný přístup zvolily obě země i u vakcín. Měl bych obavu, že nám budou dodávat nekvalitní preparáty. A třeba i škodlivé. Ať už z důvodu maximalizace svého zisku, nebo v touze ztížit nám už tak složitou situaci dodáváním třeba záměrně neúčinné vakcíny.

Prosím nezapomínejme, že obě země už mnohokrát prokázaly, že nejenom mají nulovou touhu a motivaci nám skutečně pomoci, ale že nejsou schopny dodržovat ani základní smlouvy a dohody. Jednoduše nejsou schopny hrát fér. A když můžou uškodit, tak to udělají. Na takové země se prostě nemůžeme spoléhat při řešení současné krizové situace. To by z naší strany byl jen nebezpečný alibismus.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama