Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2021 12:28:00

Osud Bělorusů nám není lhostejný, utrpení vždy nutí k soucitu

Osud Bělorusů nám není lhostejný, utrpení vždy nutí k soucitu

Historická běloruská vlajka visí od nedělního rána na terase budovy Krajského úřadu Libereckého kraje.

 Ten jejím vyvěšením dává najevo podporu občanům Běloruska a vzdává úctu obětem represe při loňských událostech po tamních prezidentských volbách. K projevům solidarity s běloruskými občany vyzvala nedávno na svém twitterovém účtu Svjatlana Cichanouská, která patří mezi nejviditelnější tváře běloruské opozice.

Prostřednictvím Mezinárodního sdružení občanské Bělorusko se výzva šířila dále do světa. Spolek se už více než 16 let aktivně snaží o podporu lidských práv, demokratizace a rozvoje občanské společnosti v Bělorusku.

„Ve čtvrtek 4. února jsme byli Mezinárodním sdružením občanské Bělorusko osloveni i my. Vyvěšení historické běloruské vlajky na budově kraje podpořili jednomyslně všichni členové krajské rady. Jakýkoli projev solidarity znamená víc než jen nečinně přihlížet. Libereckému kraji není osud Bělorusů lhostejný. Utrpení vždy nutí k soucitu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Historická vlajka Běloruska byla používána v krátkých obdobích formování běloruské nezávislosti, v letech 1918–1919, a během novodobé emancipace moderního běloruského národa po rozpadu Sovětského svazu v letech 1991–1995.

Liberecký kraj ji už vyvěsil v srpnu loňského roku po tamních prezidentských volbách, aby dal najevo podporu utlačovaným a poukázal na nedemokratické principy v Bělorusku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama