Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2021 21:15:00

Odmítáme, aby další úřad mohl šmírovat mobilní telefony občanů

Odmítáme, aby další úřad mohl šmírovat mobilní telefony občanů

Další úřad získá přístup k citlivým datům českých občanů, pokud projde vládní novela zákona o elektronických komunikacích.

 Přestože je cílem novely zavést evropský Kodex elektronické komunikace do českého práva, chce navíc přidat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) oprávnění přistupovat k provozním a lokalizačním údajům přes mobilní telefony občanů. O vládním návrhu diskutovali zástupci sněmovních stran a dotčených úřadů. Pirátský poslanec Martin Jiránek upozorňuje, že místo toho, aby data českých občanů zůstávala chráněna, dostane k soukromým údajům přístup další úřad. Piráti spolu s ODS, ANO a případně i s dalšími parlamentními stranami nyní připraví pozměňovací návrh, který problematickou část o lokalizaci občanů z novely odstraní.

„Je to nejen proti pirátským myšlenkám, ale také proti dlouhodobému postoji Evropského soudního dvora, který naopak během posledních let masivní šmírování občanů odmítl v celé řadě rozsudků. Návrh je tak pro Pirátskou stranu nepřijatelný. Jako zpravodaj novely zákona nepodpořím nekoncepční přístup ÚOHS k osobním údajům občanů České republiky. Mým zájmem je rychlé přijetí novely zákona o elektronických komunikacích, ze které bude profitovat český telekomunikační trh i občané,“ uvedl Martin Jiránek s tím, že s kolegy s dalších stran předloží pozměňovací návrh, který tuto nesystémovou část novely odstraní.

Piráti též poukázali na to, že pravomoci antimonopolního úřadu k vyšetřování kartelových dohod nemohou přesahovat pravomoci zanesené v evropské směrnici na ochranu soukromí v elektronických komunikacích. Ta přísně omezuje využití provozních a lokalizačních údajů na zajištění veřejné bezpečnosti, obrany státu a pro prevenci, vyšetřování, odhalování a stíhání trestných činů.

„Obávám se vzniku precedentu prolomení a využívání citlivých dat za účelem správního trestání. De facto každý úřad by si pak mohl najít důvod, proč by také chtěl mít přístup k údajům mobilních telefonů občanů. Ochrana soukromí občanů je jednou z nejvyšších hodnot, a proto je tento návrh nepřijatelný,“ připojil Vojtěch Munzar z ODS.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama