Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2021 11:17:09

Podejme okamžitě pomocnou ruku našim živnostníkům!

Podejme okamžitě pomocnou ruku našim živnostníkům!

Vládní finanční kompenzace podnikatelům postiženým dopady nouzového stavu jsou pomalé, nedostatečné a obsahují vážné nedostatky a chyby.

 

Jak jsem slíbila na tiskové konferenci hnutí SPD v Poslanecké sněmovně dne 25. ledna, v uplynulém týdnu jsem jménem našeho poslaneckého klubu předložila dva návrhy zákonů, jejichž cílem je co nejrychlejší pomoc živnostníkům, kteří mají v důsledku vládních omezujících opatření
již několik měsíců zcela pozastaveno podnikání a výdělečnou činnost.

Konkrétně se jedná o odpuštění povinných odvodů  sociálního
a zdravotního pojištění od ledna do června letošního roku všem takto postiženým osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), a to v plné výši a v plném rozsahu, bez povinnosti cokoli zpětně doplácet.

Vláda těžkou situaci OSVČ neřeší!

Aktuální skutečnost, že tito občané, jimž vláda už začátkem října loňského roku  nařídila uzavřít provozovny a zastavit podnikání, musí přesto stále platit vysoké zálohy (přes 5 000 Kč měsíčně!) na sociální a zdravotní pojištění považujeme v hnutí SPD za naprosto nepřijatelnou a neakceptovatelnou.

Co se týče oblasti sociálního (zejména důchodového)  pojištění, navrhujeme, aby doba od letošního ledna do letošního června byla těmto živnostníkům i nadále započítávána do povinné doby pojištění pro budoucí výpočet jejich starobních důchodů, a to proto, aby nebyly žádným způsobem ohroženy a oslabeny jejich zasloužené důchodové nároky.

Zdravotní pojištění (které je ze zákona povinné) by  měl dle našeho návrhu po dobu těchto šesti měsíců za tyto občany (OSVČ) hradit stát, stejně tak jako je tomu např. u registrovaných nezaměstnaných a dalších tzv. státních pojištěnců.

Naděje

Jelikož vláda stále, přes četné apely hnutí SPD, v této oblasti absolutně nekoná, přicházíme s návrhem zákona, který by živnostníkům fatálně zasaženým restriktivními opatřeními nouzového stavu pomohl v jejich současné těžké situaci, sami.

Protože jednou z našich hlavních priorit je systémově předcházet tomu,  aby se občané  postižení dopady pandemie a souvisejících vládních opatření nepropadali do existenčních problémů a dluhových pastí.

Nyní jsou v tomto směru nejohroženější skupinou někteří  živnostníci. Proto přicházíme s naším návrhem na odpuštění povinných pojistných odvodů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama