Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2021 17:44:45

Na tahu je nyní vláda

Na tahu je nyní vláda

Komentář na facebookovém profilu k nechválení prodloužení nouzového stavu


Pár poznámek ke včerejšímu jednání v Poslanecké sněmovně ve věci prodloužení nouzového stavu. Vláda znovu, už po x-té přišla s žádostí o prodloužení nouzového stavu. S nikým ale celé týdny nejednala, ačkoli premiérovi muselo být jasné, že podporu nenajde tak lehce, jak doposud. Hlavně proto, že mu po 3 letech odmítli poslušnost komunisté. My v ODS a naše koalice SPOLU již dlouho říkáme, že vládní postup boje s pandemií nikam nevede. A jen blázen si může myslet, že když vláda stále dokola dělá totéž, povede to najednou k jinému výsledku.

Proto jsme (koalice SPOLU) připravili jasný plán v šesti krocích, jak z této situace ven. A nejen my. Také další opoziční strany přišly se svými návrhy a jsem přesvědčen, že bychom se nakonec vzájemně dohodli na řešení. Problém je, že bez vlády to nejde. Premiér ještě včera z Bělehradu vyhrožoval, kdo bude zodpovědný za mrtvé. Tentýž premiér, který na sebe veřejně vzal odpovědnost za řízení pandemie. Výsledek všichni vidí – jsme “best in covid”, ale bohužel v tom nejhorším smyslu.

Celá situace ukazuje, že věci se mění. Premiér už nemá svou většinu, která mu odkývala všechno, co rozhodl. Zůstala mu však jeho přezíravost a neochota se domluvit. Všichni vidí, že jeho management selhal a dále selhává. Doplácejí na to lidé ve chvíli, kdy nejvíce potřebovali rozumnou, odpovědnou a kompetentní vládu. Nyní je snad ale šance konečně přimět vládu, aby začala problémy opravdu řešit. Zájem na tom máme všichni. Všichni chceme, aby se vyprázdnily nemocnice, všichni chceme, aby neonemocněli blízcí, všichni chceme, aby mohli živnostníci, podnikatelé a firmy normálně fungovat, všichni chceme, aby se děti vrátily do škol, všichni chceme žít co nejnormálnější život a nebát se o budoucnost.

Ničemu z tohoto nouzový stav nepomůže, stejně jako tomu nepomohl posledních 200 dní, co v něm žijeme. Potřebujeme jiné řešení a jasný plán, co dělat, protože opakovat dokola to, co dosud, jednoduše nefunguje. Vláda na řešení rezignovala, volí si jednodušší cestu a když to nefunguje, premiér ukazuje na všechny kolem. Toto odpovědný premiér dělat nemůže, nemůže odmítat řešení a nemůže rezignovat na schopnost hledat dohodu. Je to jeho základní úkol a odpovědnost vůči lidem.

Celá tato kritická situace ukázala, že premiér a jeho vláda neumí řešit problémy. Virus se ale neutopí v moři marketingu, neztratí se kvůli pěkným grafům a neřídí se tím, zda máme nebo nemáme nouzový stav. Virus mohou omezit jen kompetentní řešení. Na tahu je nyní vláda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama