Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2021 7:44:00

Miliardy z unijního příspěvku mohou jít i do Open Source řešení

Miliardy z unijního příspěvku mohou jít i do Open Source řešení

Evropský parlament ve středu schválil pravidla pro rozdělování peněz z Fondu obnovy. Pirátům se podařilo mimo jiné prosadit i větší ochranu osobních dat.

Podporu získala i tzv. Open Source řešení, tedy software s otevřeným zdrojovým kódem. Co to znamená? A proč je otevřený zdrojový kód lepší než ten uzavřený?

„Každý program v počítači, na mobilu či jiném zařízení obsahuje programy, software. Ty musel někdo naprogramovat, respektive „nakódovat“. Z takových kódů je tvořen i webový prohlížeč, ze kterého následující řádky právě čtete. Je pak rozhodnutím jednotlivých firem, případně programátorů, zdali si tento zdrojový kód nechají pro sebe, anebo jej odhalí – tedy otevřou. Odtud tedy otevřený zdrojový kód neboli Open Source,“ vysvětluje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

„Open source řešení využívá například známá automobilka Tesla, kterou vlastní nejbohatší muž planety Elon Musk. Sám v minulosti zmínil, že podle něj otevřený zdrojový kód podporuje inovace, protože firmy si navzájem sdílí software, který již vytvořili. Muskova firma se v důsledku tohoto přístupu dlouhodobě rozvíjí a roste. Jednoduše řečeno: sdílení zdrojového kódu, tedy Open Source řešení, pomáhá firmám a ostatním organizacím, aby se rychleji posouvali kupředu,“ dodává Kolaja.

Z unijního Fondu obnovy jenom Česku připadne 182 miliard korun. Peníze půjdou na překonání krize způsobené koronavirem. Minimálně 20 % peněz mělo jít do digitalizace a díky tlaku Pirátů se do textu tohoto nařízení podařilo prosadit, že by finanční zdroje v oblasti digitalizace měly jít také do Open Source řešení.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama