Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2021 10:41:29

Vích (SPD) Je nouzový stav skutečně politickým bojem?

Vích (SPD) Je nouzový stav skutečně politickým bojem?

Z mého pohledu nouzový stav není politický boj, ale políček vládě, aby konečně začala strategicky řídit zvládání pandemie. Zatím boj s pandemii řídí chaoticky a nechá se vléci sledem událostí.

Ani já nechci v této době destabilizaci politické scény, ale nechci ani další mrtvé. Právě kvůli tomu jsem nemohl ve Sněmovně zvednout ruku pro prodloužení nouzového stavu s vědomím, že se snad konečně začne ze strany vlády něco dít.

Dlouhodobě navrhuje SPD řešení, ale pokud nejsou vyslyšena, nehlasujeme potom z logiky věci následně pro prodloužení nouzového stavu. Opakovanými žádostmi vlády o prodlužování nouzového stavu přeci nelze situaci do nekonečna řešit.

Vládní chaotická a drakonická opatření nefungují, papaláši je porušují a nemocnice se plní. V rodinách se stříhají navzájem strojkem, a přitom je v televizi k vidění ministryně financí, která právě evidentně vyšla od kadeřníka. Hnilička, Šlégr, krajský policejní ředitel Husák a další se scházejí na oslavách narozenin v hotelu v Teplicích a většina národa jako ovce sedí už minimálně půl roku doma. Většina občanů státu chce svobodně žít a je potřeba chránit rizikové skupiny, jejichž věk se i vzhledem k mutacím snižuje. Je ale potřeba děti vrátit do škol, otevřít obchody, skiareály a služby za dodržování rozumných a srozumitelných protiepidemických opatření.

Kladu si tyto otázky: Co udělala tato vláda pro rizikové skupiny za posledních 10 měsíců? Dali důchodcům zadarmo roušky, funkční respirátory, vitamíny a dezinfekce? Proč nejde vláda v rámci vakcín pro ty, kteří se chtějí nechat očkovat, Maďarskou cestou a slepě věří pouze dodávkám z EU?

Anebo jinak: Bojíš se koronaviru? Cítíš se ohrožen? Máš nadváhu anebo cukrovku? OK. Tak jdi jenom do práce, nakoupit a domů, k tomu roušky + rozestupy + mytí rukou, ale nikoliv zamknout všechny plošně doma a vypnout ekonomiku. To není řešení.

Venku je 15 pod nulou, půl metru sněhu a potkávám lidi v polobotkách a větrovkách. To přeci také není normální. Vláda ČR a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nebyli schopni za 10 měsíců novelizovat podle našich návrhů krizové zákony (110, 238, 240, 219) o kterých od začátku hovoří, že je potřeba je novelizovat.

Vláda ČR zároveň poskytuje celou dobu velmi rozporuplné informace. Vloni na jaře třeba tvrdil ministr vnitra Hamáček (ČSSD), že nouzový stav je potřeba kvůli nákupům zdravotnických pomůcek bez výběrového řízení. Dnes to vypadá, že základním argumentem jsou vojáci v nemocnicích. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) přitom ale 12. února prohlásil, že pro jejich nasazení v nemocnicích žádný nouzový stav nepotřebuje.

Ve chvíli, kdy nemůžete věřit současným členům vlády co říkají, vláda v tomto složení nemůže mít důvěru občanů. Dlouhodobá neschopnost této vlády řídit stát v době krize a přijímat účinná opatření která fungují v rámci zvládání nákazy koronaviru, vézt jednání s opozicí a diskutovat o jejich návrzích, vedla nakonec vládu ke skutečnosti, že si vzala za rukojmí hejtmany. Vláda se zřejmě bojí i toho, že se nakonec ukáže, že i bez nouzového stavu situaci lze zvládat a žádný kolaps se nekoná. Tím pádem by zároveň vyplavala na povrch skutečnost, že nebylo nutné nouzovým stavem paralyzovat celou společnost včetně vypnutí ekonomiky roční uzávěrou a že to šlo udělat i jinými opatřeními a tím škody minimalizovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama