Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2021 10:11:00

Měli bychom zrušit noční zákaz vycházení

Měli bychom zrušit noční zákaz vycházení

Komentář na facebookovém profilu ke koronaviru a k jednání s vládou.

Včerejší večerní jednání mezi hejtmany a vládou bylo v rámci možnosti konstruktivní, a i když jsme ještě nebyli schopni oznámit konečnou dohodu, myslím, že jsme na dobré cestě udělat tak dnes.

Je také ale potřeba znovu připomenout, že do této situace dostala hejtmany vláda a sněmovna, které nebyla schopna nalézt shodu na tom, že nouzový stav je potřeba prodloužit a za jakých podmínek. Vypisovat za takové situace vládě bianco šek v podobě prodloužení nouzového stavu, bez změny některých opatření, nepovažuji za příliš rozumné.

Zároveň si myslím, že by všichni hejtmané měli postupovat společně - nedokážu si představit, že v každém kraji budou platit nějaká jiná omezení, v některých krajích budou třeba otevřené obchody a v jiných ne. Takový chaos by byl velice špatným vzkazem veřejnosti a je to také jeden z hlavních důvodů, proč už několik dnů velmi intenzivně jednáme a budeme jednat dál i dnes, dokud bude potřeba. Věcí, na kterých se musíme dohodnout, je celá řada.

Měli bychom zrušit noční zákaz vycházení, obnovit za jasných podmínek co možná nejdřív vyučování ve školách, znovu otevřít všechny obchody - samozřejmě za podmínky dodržení všech hygienických pravidel (roušky, jeden nakupující na 15 m2) a stejným způsobem postupovat i u služeb. Jsem také pro částečné otevření lyžařských areálů - vzhledem k tomu, že už jsou víc jak měsíc a půl zavřené, tak je jen těžko můžeme vinit ze současného nárůstu pozitivně testovaných osob v některých horských oblastech.

Nouzový stav trvá už třetí měsíc a je potřeba už začít víc věřit velké části veřejnosti, která je rozumná a opatření dodržuje. Ta ostatně ani nepotřebuje nic nařizovat. Na druhou stranu si nemůžeme dělat iluze u lidí, která nebudou opatření dodržovat nikdy a kvůli kterým se vlastně neustále zpřísňují. Vyslovená důvěra vůči té převládající části veřejnosti, je ale podle mého názoru něco, co tady chybí.

Proto si myslím, že výsledkem jednání mezi hejtmany a vládou musí být kultivace platných opatření, kterou se nám nejúčinněji podaří prosadit pomocí prodloužení nouzového stavu v nějaké rozumné podobě a co možná nejrychlejšího přijetí pandemického zákonu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama