Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2012 14:17:32

Další informace na www....?

Další informace na www....?

Bude internet dostupný pro všechny?

Již 60 procent českých domácností je připojeno na internet a toto číslo bude jistě i nadále stoupat. To je dobrá zpráva. S rozšiřující se digitalizací pak řada institucí a firem odkazuje v podávání informací a v komunikaci na elektronickou cestu - další informace najdete na www..., žádost podejte prostřednictvím formuláře na našich stránkách..., hoďte mi to do mailu..., a tak podobně. A to je ta špatná zpráva pro těch 40 procent domácností, které ještě připojení nemají. Ačkoliv už i starší generace přišla na chuť internetu, pro řadu seniorů je stále pořízení počítače a připojení na net nedostupné z finančních důvodů. Stejně jako pro sociálně slabé, lidi žijící třeba na ubytovnách, matky samoživitelky. Tito lidé se stávají “digitálně vyloučenými”. A tak jak se společnost bude stále více digitalizovat, bude se i tato informační propast prohlubovat.

Stát na tuto situaci reaguje tím, že ruší veřejně dostupný internet v knihovnách. Respektive, nebude již knihovnám toto připojení platit, tak jak dosud činil v rámci projektu internet do knihoven. A to prakticky bez varování ze dne na den, přesněji do měsíce. Veřejný internet nejspíš hned nezanikne, určitě ne ve větších městech, kde si třeba i dnes už připojení platí sami, ale pro řadu malých, venkovských knihoven s mizivým rozpočtem to bude nepříjemné. Buď jim stoupnou náklady o připojení na internet, nebo se ho vzdají. Ale to by zase znamenalo ze zákona vyškrtnutí z evidence knihoven a tím odstavení od všech dotací. Neboť jak má stát ve zvyku – rád ze zákona přiděluje povinnosti, ale platit za to má někdo jiný.

Jak jsem se informoval v knihovnách – někde zájem o veřejný internet mírně klesl, ale stále je vysoký a rozhodně to není okrajová záležitost, jinde naopak museli omezit čas pro jednoho uživatele, aby se vystřídali všichni zájemci. Nezaměstnaní si zde například hledají prostřednictvím internetu práci. Považuji internet za současné nejdůležitější informační médium a pokládám jeho spojení s knihovnami za logické a modernizaci jejich funkce.

OSN i EU považují přístup k internetu (jinými slovy přístup k informacím) za jedno ze základních práv každého člověka. Česká vláda zjevně ne. Trochu to připomíná pořekadlo Sytý hladovému nevěří. Ten, pro koho už je internet každodenní samozřejmostí nevěří, že ho někdo nemá. Nejenže se mi nelíbí omezování internetu v knihovnách, ale přišlo by mi naopak smysluplné rozšířit veřejný internet do takových prostor, jako jsou např. úřady práce. Ale toho se asi od vlády nedočkáme.

Vážení čtenáři, pokud byste mi chtěli sdělit svůj názor, hoďte mi to do mailu. Adresu najdete na www.votavav.cz. Pokud internet ve Vaší knihovně ještě funguje.

P.S. Podle posledních zpráv dojde k převodu tohoto projektu z gesce ministerstva vnitra na ministerstvo kultury a ministryně Hanáková slíbila internet v knihovnách zachovat. Doufejme, že nezůstane jen u slibu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama