Ing. Monika Štayrová

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2021 11:30:00

Městská pokladna epidemii v roce 2020 zvládla

Městská pokladna epidemii v roce 2020 zvládla

Radnice už od jara pomáhá podnikatelům, své investice neomezuje.

Městští ekonomové již mají předběžná čísla k plnění rozpočtu města Hradce Králové  v loňském roce. Aktuálně získaná výsledná data ukazují, že městská pokladna prošla rokem 2020 navzdory epidemii bez zásadních problémů.

Město v souvislosti s epidemií rozdalo či odpustilo na nájemném a poplatcích přes 43 miliony korun. Rozdělilo 7,3 milionu korun mezi drobné podnikatele, téměř třicet milionů mezi své organizace, za dalších více než šest milionů odpustilo nájemné či poplatky za předzahrádky. Kromě toho nakoupilo ochranné pomůcky za šest milionů. V oblasti běžného provozu se plně vypořádalo s poklesem příjmů o padesát milionů oproti předpokladům, a to jak v celkovém součtu, tak i průběžně včetně období prvního celostátního nouzového stavu. Nemuselo přitom zpomalit své rozběhnuté investice ani snížit stamilionové výdaje na ně rezervované.

„Už v březnu 2020 jsme připravili první potřebné změny v rozpočtu pro pomoc lidem i pro zajištění bezproblémového chodu města, zastupitelstvo následně uvolnilo první várku peněžních prostředků a další akce rychle následovaly. Město se loni na jaře rozhodlo rezervovat 150 milionů korun z výsledku hospodaření roku 2019 na sanaci propadu daňových příjmů města, další miliony vyčlenilo na pomoc drobným živnostníkům či firmám. Tehdy mezi ně rozdělilo peněžní dary v celkové výši 7,2 milionu korun. Tato pomoc pokračuje i letos, v těchto dnech se rozhoduje o rozdělení dalších zhruba čtyř milionů korun,“ vysvětluje primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Navíc město už od jara podnikatelům odpustilo část nájemného či poplatky za předzahrádky v celkové výši více než šest milionů korun. Odpuštěna byla i řada dalších poplatků, např. za školní družiny či jesle.

„Dále město pochopitelně pomohlo i těm svým organizacím, které pomoc potřebovaly. Rozdělilo jim téměř 30 milionů korun jako kompenzaci především za ušlé tržby nebo jiné příjmy. Většinu z této částky, více než 24 milionů korun, obdržel hradecký dopravní podnik, který se po celý rok z důvodu pandemie potýká s výrazným poklesem cestujících, mzdy řidičům ale společnost platit musí, stejně tak se musí udržovat i vozový park. O dalších zhruba 5,2 milionů požádala Správa nemovitostí Hradec Králové za ušlé tržby od návštěvníků městského plaveckého areálu, technické služby přišly o příjmy z pronájmů, především z haly Třebeš, ve výši přes šest set tisíc korun,“ doplňuje ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová.

O pomoc města však nežádaly kulturní organizace. Klicperovo divadlo získalo mimořádnou dotaci 3,4 milionu korun, Filharmonie Hradec Králové 2,8 milionu a Divadlo Drak ve výši 0,7 milionu od ministerstva kultury. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost i městská knihovna krizi v roce 2020 zvládly z vlastních rezerv, aniž by byly nuceny žádat o mimořádné dotace či kompenzace.

V průběhu roku 2020 hradecká radnice zajistila roušky, respirátory a další potřebné ochranné prostředky pro zaměstnance magistrátu a městské organizace, koupilo materiál dobrovolníkům šijícím roušky nebo vyrábělo obličejové štíty na 3D tiskárnách. Celkově za ochranné pomůcky vydalo šest milionů korun. S jejich zajištěním zásadně pomohly také opatovická elektrárna a Královéhradecký kraj.

Zásadní dopad do městského rozpočtu však nepředstavovaly jen výdaje, nýbrž také naopak výpadek příjmů z daní. „V červnu došlo k úpravě rozpočtu ponížením daňových příjmů o zhruba 190 milionů korun, daňové příjmy na konci loňského roku jsou nakonec nižší o zhruba 50 milionů korun oproti předpokladům ve schválenému rozpočtu na rok 2020. Díky zapojení 150 milionů korun z výsledku hospodaření z roku 2019 a příspěvku 116 milionů ze státního rozpočtu se podařilo výkyvy na příjmové i výdajové části městského rozpočtu ustát, současně doposud nebylo nutné zpomalovat ani nijak jinak omezovat rozběhnuté investice nebo přípravu nových investičních projektů,“ uzavírá náměstkyně Monika Štayrová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama