Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2021 22:48:00

Rád bych se zeptal, proč bude končit účinnost zákona 28. 2. příštího roku?

Rád bych se zeptal, proč bude končit účinnost zákona 28. 2. příštího roku?

Projev na 6. schůzi Senátu 24. února 2021 k návrhu zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové,

syndrom mocenské pýchy se týká jedince, ale pro společnost, pro naše spoluobčany cítím, že symbolem jakési nevůle vlády a vládních organizací a jejich nařízení je nouzový stav. Bohužel. Takhle to cítím já. Já to potvrzuji zdola, ze zdravotnického zařízení, z nemocnice, kdy se ÚZIS vždycky trefil. Takže určitě potvrzuji to, že teď půjdeme s výskytem SARS COV-2 nahoru. A je skvělé, že se věří českému zdravotnictví. To je určitě dobře a všichni si toho velmi vážíme.

Bohužel musím říct, že i v tom zdravotnictví se projevuje něco jako blbá nálada. Tam jsou v současné době nevybrané dovolené a odložené zákroky a nedostatek personálu. A pak je tam jedna věc, která je taková trošku specifická pro zdravotnictví, a to je takový profesní problém, pane ministře.

To je, že lékaři se často cítí být primárně příslušníky své odbornosti, řekněme ortopedem, endokrinologem, a až druhotně zaměstnancem nějakého konkrétního zařízení, většinou nemocnice nebo soukromého zdravotnického zařízení. Fór je v tom, že oni dneska už tu svoji medicínu moc nedělají a dělají nějakou jinou. Proto je tam ta špatná nálada. Já chci říct, že se bohužel musí starat o covid pozitivní pacienty. A v mnoha případech to nesou řekněme i do jisté míry úkorně.

Tenhle zákon, o kterém teď jednáme, je ryze účelový. Takhle ho vnímám. A rád bych se potom pana ministra zeptal, proč bude končit jeho účinnost 28. 2. příštího roku? A jeden z předřečníků se ptal, co potřebujeme? Podle mě potřebujeme vakcíny proto, aby britská mutace nebyla rychlejší než dodávka vakcín.

Vím, že nejsme v podrobné rozpravě a jistě to, co bude načteno pozměňováky, budeme respektovat. Já bych rád tenhle pandemický zákon v téhle podobě odmítl a věnoval se nejspíše pozměňovacímu návrhu ze zdravotního výboru.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama