Mgr. Ivana Levá

  • Starý Plzenec
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2012 10:07:00

Šetření na úkor vzdělanosti by byla další hrubá chyba vlády

Šetření na úkor vzdělanosti by byla další hrubá chyba vlády

Komentář poslankyně Parlamentu ČR a stínové ministryně KSČM pro resort kultury Ivany Levé k potřebě zachování podpory internetu v knihovnách.

Ministerstvo kultury před týdnem informovalo knihovny, že plánuje od konce března přestat platit jejich připojení na internet. Argumentovalo nedostatkem peněz z důvodu úspor. Bezplatný přístup k internetu je přitom jedna z povinností veřejné knihovny ze zákona. Byla by to po zvýšení DPH na knihy další rána pro knihovny, tradiční centra služeb vzdělanosti a rozvoje. Poté, co se zástupci Svazu knihovníků a informačních pracovníků obrátili na premiéra, ministryně kultury A. Hanáková oznámila, že ministerstvo přece jen prostředky na internet najde. Ráda bych věřila, že toto rozhodnutí už nezmění ani plány ministra Kalouska na další škrty v nadcházejících letech..
 
V ČR je dnes evidováno 6100 knihoven, prostřednictvím ministerstva kultury je připojeno k internetu asi 3100 knihoven v menších obcích a městech. Většinou jde o knihovny, které by tak měly být na konci března od internetu odpojeny. Zvlášť špatná by byla situace pro téměř 500 knihoven působících v místech, kde není dostupná komerční služba poskytování internetu. Knihovny tedy mohou bez internetu začít rychle zanikat.
 
Ve velkých městech má možnost připojení k internetu doma naprostá většina lidí, ale v obcích a na venkově tomu tak není. Přístup k internetu v takových místech poskytují školy, jinak je zde jen v knihovnách a dalších úředních místech. Pokud by opravdu došlo k odpojení knihoven od internetu, znamenalo by to potíže pro malé obce. V případě, že několik tisíc potřebných k zaplacení internetového připojení nenajdou, budou muset knihovnu uzavřít.
 
Nesouhlasím s argumentem, že internet v knihovnách už dnes není třeba. Jedná se o velkou službu pro obyvatele, která má již svou tradici a lidé jsou s ní spokojeni. Studenti veřejný internet v knihovnách potřebují ke zlepšení svých znalostí. Internet v knihovnách slouží nejen čtenářům, ale také běžným uživatelům. Je hojně využíván i uchazeči o zaměstnání, kterým výrazně pomáhá při hledání práce. V některých obcích na venkově lidé této služby knihovny využívají k elektronické komunikaci s krajskými a dalšími úřady. Obce si přejí službu zachovat.
 
Ministerstvo kultury působí nepromyšleně, krok přišel v nevhodnou dobu, rozpočty obcí jsou už uzavřeny a nebylo by snadné hledat náhradní řešení na místní úrovni. Narušilo by to také sociální soudržnost, protože právě veřejné knihovny zajišťují mnohdy pro venkovské obyvatelstvo možnost komunikace s elektronizovanou veřejnou správou, za jejíž budování vydáváme v posledních letech miliardy korun. Podle Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR je ukončení projektu také v rozporu s usnesením vlády, ve kterém se resort k pokračování internetu v knihovnách v podstatě zavázal.
 
KSČM dlouhodobě podporuje českou vzdělanost a klade velký důraz na zlepšování životní situace na venkově. To začíná rovným přístupem k informacím, vzdělání a zaměstnání. Pokud se zdaňují vyššími daněmi knihy, noviny, informace obecně a kultura, je to špatně. Pokud se odpojují venkovské knihovny od informační sítě, rozdíly mezi bohatými oblastmi měst a venkovem se dále jen prohloubí.
 
Škrtání peněz na internet na venkově by byl příkladem zvláště hloupých škrtů. Proto bych ráda věřila, že se potřebné peníze na provoz internetu v knihovnách najdou i do budoucna.

Ivana LEVÁ, poslankyně PČR a stínová ministryně kultury KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama