Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2021 6:37:00

Svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny k volebnímu zákonu

Svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny k volebnímu zákonu

Ústavní soud počátkem února zveřejnil nález, podle kterého je současný volební systém v rozporu s ústavou, protože mimo jiné nerespektuje stejnou váhu hlasu každého voliče.

 „Ústava garantuje volební právo v České republice jako všeobecné, tajné, přímé a rovné. Tato rovnost je ale v současnosti popírána poněkud deformovaným poměrným volebním systémem,“ uvedl už v listopadu 2019 při předkládání novely tehdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který se na její přípravě zásadním způsobem podílel.

"Čas běží a za tři týdny jsme se ve věci volebních pravidel neposunuli ani o kousek. Probíhají politická jednání, ale procesně jsme v tuto chvíli již mohli být ve druhém čtení lidovecké novely a mohli do ní vložit výsledek politického konsensu v obou komorách Parlamentu," upozornil Výborný, podle kterého KDU-ČSL drží dohody a není vinou lidovců, že novela volebního zákona nebyla projednána již před 14 dny.

„A protože vnímáme i naši spoluodpovědnost za včasné přijetí volebních pravidel, iniciovali jsme spolu s dalšími poslanci ODS a TOP09 na příští týden mimořádnou schůzi. Jejím cílem není rozvleklá debata, ale posunutí novely volebního zákona do druhého čtení. Tím urychlíme její včasné projednání," konstatoval Marek Výborný a dodal, že pomyslný míček je nyní na straně parlamentních stran. Klíčová je většinová shoda na podobě volebních pravidel a jejich vložení do projednávané novely.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama