Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2021 10:19:57

Odmítli jsme prodloužit nouzový stav i přijetí pandemického zákona!

Odmítli jsme prodloužit nouzový stav i přijetí pandemického zákona!

Minulý pátek proběhla v pořadí již 88. schůze Poslanecké sněmovny PČR, v rámci které současná vláda požadovala od poslanců schválení pandemického zákona vráceného Senátem a prodloužení nouzového stavu do 31. března 2021.

Hnutí SPD již před tímto jednáním Poslanecké sněmovny jasně avizovalo, že nepodpoří takzvaný pandemický zákon, neboť je to v podstatě i v principu pouze jinak pojmenovaný další nouzový stav na další rok. Už při jeho prvním projednávání jsme byli jediným poslaneckým klubem, který hlasoval proti pandemickému zákonu, naopak pro jeho přijetí kromě hnutí ANO a ČSSD hlasovali také poslanci Pirátů, ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, a poslanci poslaneckého klubu KSČM nehlasovali všichni aktivně proti.

Naši poslanci hnutí SPD již dříve avizovali své připomínky, které ale nebyly akceptovány. Naše tři připomínky spočívaly v tom, že jsme v prvém případě požadovali, aby docházelo k důsledné kontrole Poslaneckou sněmovnou, a navrhovali jsme, aby každých 14 dní o vládních opatřeních musela hlasovat Poslanecká sněmovna po jejich důkladném projednání. Za druhé jsme požadovali, že zároveň s opatřeními musí vláda navrhnout kompenzace. Poslední náš požadavek spočíval v tom, že jsme chtěli, aby opatření musela být podrobně a srozumitelně vysvětlena, nikoli jenom někde na webu Ministerstva zdravotnictví. Návrhy SPD nebyly zapracovány, takže skutečně se potvrdilo, že tento projednávaný pandemický zákon je pouze jinak pojmenovaný takzvaný nouzový stav. Už od března minulého roku také prosazujeme legislativní úpravu zákona o ochraně veřejného zdraví, což by zajišťovalo v rámci v něm vymezených mimořádných opatření dostatečnou škálu nástrojů pro jejich zvládání a nemuseli bychom neustále dokola řešit prodlužování nouzového stavu. Při konečném hlasování pandemický zákon podpořilo 132 poslanců z celkového počtu 167 přítomných poslanců. Všichni poslanci hnutí SPD hlasovali proti jeho přijetí.

Dalším projednávaným bodem byl vládní návrh na prodloužení nouzového stavu, který je kvůli způsobu vyhlášení napaden u Ústavního soudu. Vláda žádala o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů. V té době platný nouzový stav už dříve Sněmovna zrušila k sobotě 27. února. Proto jsme stejně jako celá řada jeho kritiků poukazovali na to, že vláda jej vyhlásila před dvěma týdny na žádost hejtmanů tak, že bezprostředně navázal na předchozí nouzový stav, který ale Sněmovna odmítla prodloužit. Poslanci hnutí SPD jako při minulých projednávání nepodpořilo prodloužení nouzového stavu, neboť vládní opatření nefungují. Česká republika musí přestat být závislá na rozhodování a jednání orgánů Evropské unie. Naše vláda musí prioritně zajistit ze všech přístupných zdrojů dostatek účinných vakcín pro rychlou vakcinaci občanů, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat vybranou vakcínou, s důrazem na rizikové skupiny. Dobrovolnou vakcinaci je třeba řešit především s využitím sítě praktických lékařů (toto jsme navrhovali už začátkem ledna tohoto roku). Pro rizikové skupiny občanů je také potřeba zdarma poskytnout respirátory FFP2. Navrhujeme okamžité využívání českých testů k uživatelsky dobrovolnému samotestování. Též prosazujeme podporu vlastní kapacity pro produkci našich ochranných a preventivních prostředků, abychom nebyli závislí na zahraničí. Při dodržení jasných preventivních opatření je potřeba umožnit fungování maloobchodu a dalších skupin živnostníků.

Jako první Sněmovna hlasovala o návrhu na okamžité zrušení nouzového stavu. Při tomto hlasování jsme hlasovali pro, ale návrh přijat nebyl a to jak ze strany vládních poslanců, tak i drtivé většiny poslanců opozičních. V následujícím hlasování vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu hlasovalo pro 68 poslanců z vládních ANO a ČSSD. K jejímu schválení bylo zapotřebí 77 poslaneckých hlasů. Poslanci hnutí SPD hlasovali proti. Tím nebyl nouzový stav Sněmovnou prodloužen, načež vláda ještě tentýž den večer vyhlásila nový nouzový stav na 30 dní a to od 27. února do 28. března 2021.

Hnutí SPD velmi mrzí, že současná vládní koalice se i v této těžké době nezabývá našimi podněty, které vládě předkládáme z důvodu lepšího zvládání koronavirové krize.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama