RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2021 10:15:00

Evropský očkovací update

Evropský očkovací update

Komentář na facebookovém profilu k očkování.

Evropský očkovací update

Dle údajů evropské agentury ECDC z pondělního večera obdržely členské země již 52,7 milionů vakcín.

Pokud by naše demografie odpovídala demografii Unie, tak to dělá jen o 7 milionů méně, než kolik je občanů ve věku nad 70 let. Nebo, přibližně 3x tolik, kolik je lidí ve věku nad let 80.

V poměru k celkovému počtu lidí nad 18 let je to ale bohužel jen 14 %.

V březnu by mělo přijít zhruba tolik vakcín, jako do března. Dubnové dodávky se odhadují na dvojnásobek března.

Česká republika se přehoupla přes hranici 1 milionu dodaných vakcín. Více než 100 000 vakcín, které nám kvůli naší špatné situaci, na svůj úkor, dodají další země, počty vakcín dále zvýší. I při logickém upřednostnění očkování zdravotníků, kteří jsou nákazou více ohroženi, by mělo rychle ubývat neočkovaných seniorů. To ochrání jak jejich zdraví, tak sníží tlak na nemocnice (neb senioři jsou skupina, u kterých je riziko hospitalizace nejvyšší).

Dle údajů ECDC máme nyní více než 200 000 dávek "na skladě". I když je samozřejmé, že cesta z kamionu na hranici do injekční stříkačky chvíli trvá, již samotná rychlost očkování (9 578 "vpichů" za neděli) jasně ukazuje, že si náš systém neumí poradit ani s poměrně malým počtem dávek. Je nejvyšší čas si to naplno uvědomit .. a konat.

PS: Již od minulého týdne se zástupci EK a ECDC řeším, aby kvalita dat na tomto portále byla lepší, neb se zdá, že konzistence podkladů z jednotlivých zemí není dostatečná. Díky přímému napojení na odpovědné instituce ale považuji tento zdroj za pro pohled na vývoj v EU nejlepší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama