Petr Martan

Bez politické příslušnosti
  • SPOZ
  • Čkyně
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2021 16:22:02

Vlajka pro Tibet a její proměny

Vlajka pro Tibet a její proměny

Původní význam - vyvěšování tibetských vlajek k připomenutí zániku tibetské kultury po obsazení území čínským vojskem a povstáním lidu r. 1959 - je dnes druhořadý.

Jsme proti Číně a prezidentovi Zemanovi - to symbolizovalo vyvěšování tibetských vlajek 10. března 2021 ve městech a obcích. V loňském roce tak učinilo 844 měst a obcí (z celkových cca 6 500).

Kampaň "Vlajka pro Tibet" vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě, aby upozorňovala hlavně na zanikání tibetského buddhismu. V této době vrcholil zájem o poznání tohoto náboženství, které v nemalém množství lidí a v "západním podání" oslovilo i nás v ČR. Vydávaly se i u nás překlady knih dalajlámy a tibetských mistrů a mnichů dávno žijících v ruchu západních měst. Vznikla duchovní centra a bylo možné se přihlásit třeba i na kurs vědomého umírání.

Mnoho českých lidí v buddhismu nalezli odpovědi na základní duchovní otázky, víru v karmu jako zákon příčiny a důsledku; víru v reinkarnaci lidského vědomí a další. Z uvědomění si zániku této kultury v zemi původu, vznikla v ČR každoroční symbolická akce "Vlajka pro Tibet". Tato idea byla po r. 2010 postupně přeměňována na akci k vyjádření odporu a ideové nenávisti k Číně.

Desetiletí boje proti Číně

Mnozí občané v ČR se po r. 1989 duchovně netransformovali a jejich vědomí zůstalo nastavené tak, že svět musí být rozdělen na hodný západ a zlý východ. Tito lidé polarizaci světa přímo potřebují. Právě lidé, kteří prošli poznáním a praxí buddhismu se liší od těch křesťansky orientovaných. Tito lidé tvrdě nerozdělují svět na dobro a zlo, ale ví, že cílem duchovního rozvoje jedince je dosáhnout splynutí protikladů a respektování zla na světě, které nelze zabít. Jednoduše řečeno: budu spolupracovat a obchodovat se všemi; zlo nechám působit v dostatečné vzdálenosti ode mne, protože svět nemohu změnit a změnit mohu jen sám sebe.

Po letech západního opovrhování a připomínání Číně co má dělat, se jak známo stalo to, že Čína je nejsilnější ekonomikou na světě, kde za poloviční cenu vyrábí např. naše Škodovky a my s EU jsem zůstali stát opodál. Naštěstí je v Číně takový režim, který neumožní, aby milióny Číňanů odjely bydlet a podnikat nebo uprchnout do České republiky. Čeští "Vlajkaři" trpí fobií až nenávistí k čínské rase. "Ne-vlajkaři" si říkají: ještě že je tam totalita a nejsou u nás všichni.

"Vlajkaři" v ideologickém boji proti Číně (a také Rusku) zapomněli upozorňovat na státy v arabském světě (Turecko, Saudská arabie a mnoho dalších), že u nich jsou lidská práva porušována mnohem více.

V korektnosti k sousednímu Německu česká města a obce decentně mlčí a nepřipomínají 9. března "Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince" (Významný den ČR dle zákona). Nepřipomíná se, že válečné ztráty židovského obyvatelstva na území předválečného Československa činily 270 000 lidí.

Podkarpatská Rus byla součástí Československé republiky do r. 1938 a nyní je součástí Ukrajiny. Jen málo Čechů ví, že tamní Rusíni prožívají něco podobného, jako Tibeťané v čínské provincii Tibet. Rusíni jsou národností se svým jazykem a kulturou, kterou ČSR uznávala. Za první republiky se tam stavěly školy a vyučovalo se v jazyce rusínském. To vše neuznává Ukrajina a Rusínům je bráno právo na uvědomování si národnosti a uznání jazyka.

V r. 1990 vznikla petice Rusínů, čítající přes půl miliónu podpisů a žádající připojení k Československu. Delegace Rusínů jela tenkrát do Prahy na Hrad, ale prezident Havel ji odmítl přijmout a vyslyšet. S tímto vědomím by na tento den měla na českých radnicích vlát vlajka Rusínů a ne Tibetu. Je nám to rozhodně blíže. Také já, jako autor tohoto komentáře bych se takto vlastenecky choval a to i s tím, že tibetský buddhismus jsem studoval, praktikoval a jeho filozofie formuje mou mysl dodnes.

Opovrhujeme Čínou, ale nedostatkové zboží si od nich vezmeme

V Číně se vyrábí např. jedna třetina léků a jejich komponentů, které se spotřebovávají v zemích EU a tedy i v ČR. Nevděčným činem byl 10. březen 2020, kdy v ČR visely protičínské vlajky a 12. března přiletělo první letadlo z dvanácti, s dodávkou covid-pomoci (roušky, rukavice..), které zachránilo naše zdravotnictví.

Každý již ví, že současné omezení ekonomiky a svobody neskončí, dokud nebude naočkováno alespoň 60 % populace, což je 12 miliónů vakcín. Každý chce jen tu západní vakcínu za 10 dolarů, kterou ještě přeplatí a seberou bohatší státy. Je neuvěřitelné, že v ČR nejsme schopni vyrobit tak banální věc, jako jsou injekční stříkačky. Opět, jako před rokem. Na žádost prezidenta Zemana dne 8. února 2021 z Číny přiletělo letadlo s 1,8 milióny kusy nedostatkových injekčních stříkaček.

Čínu však můžeme potřebovat i nadále. Současný rozsah očkování covid-vakcíny je téměř bezvýznamný. Umírají lidé dále a zdá se, že to mnohým nevadí: hlavně nebrat tu čínskou či ruskou vakcínu. Je zřejmé, že než většina obyvatel ČR bude naočkována, tak již bude potřeba nová vakcína na jinou mutaci koronaviru.

Jsme-li v bakteriologické válce (jak zaručeně ví kardinál Duka), potom je naivní mávat protičínskou vlajkou a dráždit toho, kdo nám může dodat strategický materiál pro záchranu lidských životů.

Petr Martan

ředitel Komunity pro duchovní rozvoj, o. p. s.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama