Mgr. Dagmar Navrátilová

  • LIDEM
  • Opatovice
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2012 11:10:00

Nová komedie ČSSD: hlasování o nedůvěře vládě

Nová komedie ČSSD: hlasování o nedůvěře vládě

Sociální demokraté se snaží už potřetí svrhnout vládu Petra Nečase. A nemyslí to vážně.

Chtějí ho prohrát. Nejvíce ze všeho se bojí, že by mohli uspět. Tentokrát není ani nutné shánět zákulisní informace, stačí se podívat na veřejnou argumentaci.


Věci veřejné nesouhlasí s řadou nových daní a zmrazení důchodů. Jako člen koalice jsme ale vyjednali řadu změn a úprav. Daří se nám tak hájit občany, aby to nebyli jen oni, kdo zaplatí dluhy, nahromaděné za dvou ministrů financí - Miroslava Kalouska a Bohuslava Sobotky. Uspěli jsme v nějaké míře a dopady plánovaných opatření budou mírnější. ČSSD nás ale vyzvala, abychom z vlády odešli kvůli našemu nesouhlasu. Snaží se nás tedy přesvědčit, že se máme stát jejich partnerem v destrukci vlády. My dáváme přednost konstruktivnímu jednání.


A tak přichází druhý argument, proč musí vláda padnout - proces s Věcmi veřejnými. Důvodem k pádu vlády tak už najednou nejsou vyšší daně a zmrazené důchody, ale Věci veřejné. Takže v jednom argumentu pro pád vlády jsme partneři, a v druhém důvod, proč musí vláda padnout. Bohuslav Sobotka není jelimánek a dobře ví, že vznesené argumenty jdou proti sobě. ČSSD reálně nejde o lepší podmínky života občanů, ani o morálku v politice. ČSSD jde jen o to, aby se dostala do médií. Takové politice se říká populistická.


Celé je to okořeněné ještě jedním faktem. Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek si notují nejen v evropských tématech, kde Sobotka souhlasí s tím, abychom  pod dohledem Bruselu zvyšovali daně a snižovali státní dluh. Současně ale bojuje proti Kalouskově snižování dluhu vyhlašováním nedůvěry. Oba pánové mají mnoho společného, a zatímco si Sobotka namlouvá a pomlouvá VV, aby mu pomohli svrhnout vládu, vesele peče budoucí souručenství s architektem vládních škrtů, které mají být důvodem pádu vlády. Je to mazaná hra, která Kalouska se Sobotkou jednou dostane do společné vlády. Oba vyhrají. Jediný, kdo to odskáče, budou občané. Jako vždy.  Mám však pro pana Sobotku námět zcela jiný - zamést si před vlastním prahem. Ať už jsou to vyšetřovaní členové ČSSD v Praze, podivné kšefty bývalého předsedy Paroubka, ŘSD a člen ČSSD Hala, hospodaření Jaroslava Tvrdíka nejen v rámci strany, ale i na Ministerstvu obrany a Letišti Praha, ústecká Krajská zdravotní a Petr Benda. To vše by měla sociální demokracie svým voličům vysvětlit. Jedno však dovedou pánové velmi dobře, odpoutávat pozornost od sebe. Je však otázkou, jak dlouho jim to budou jejich voliči věřit.

Dagmar Navrátilová, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně Věcí veřejných

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama