Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2021 19:09:00

Slibovat je snadné a slibům dostát o dost složitější

Slibovat je snadné a slibům dostát o dost složitější

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2021 – interpelace premiéra Babiše k slíbenému přípěvku na vývoj vakcíny

 Vážený pane premiére,

před jedenácti měsíci proběhla pod taktovkou Evropské komise celosvětová dárcovská konference. Tato konference si kladla za cíl vybrat peníze na vývoj vakcíny proti nemoci COVID-19. Účinné, bezpečné a dostupné vakcíny, která je, i podle vašich vlastních slov, pro zvládnutí pandemie klíčová.

Zmiňované konference jste se zúčastnil i vy, pane premiére. A prohlašoval jste, že jste hrdý, že se Česká republika zapojí do iniciativy ve vývoji vakcíny, a že společně s Maďarskem, Polskem a Slovenskem přispějeme na vývoj vakcíny dohromady třemi miliony eur. Tato částka měla přispět na podporu akcelerátoru, což je nástroj WHO, který měl pomoci urychlit vývoj dostupné vakcíny. Potud je to v pořádku. Jenže se ukázalo, že Česká republika z dané kauzy vyšla v dost nepěkném světle. Proč? Dle dostupných informací svůj slibovaný příspěvek na účet organizace nikdy nesložila.

Rozumím tomu, že slibovat je snadné a slibům dostát o dost složitější, přesto, jak se to mohlo stát? Jste stále ještě hrdý jako před rokem na zapojení České republiky do této iniciativy? A chystá se Česká republika splnit, nebo již splnila závazky, ke kterým se zavázala? Mimochodem o určitém příspěvku se objevila zmínka i v souvislosti s vaší dnešní návštěvou Izraele. Konkrétně má jít o fond na financování výzkumu a vývoje vakcín. Co jste v této souvislosti izraelskému premiérovi slíbil a chystáte se to tentokrát dodržet?

Děkuji za odpověď.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama