Ing. Miroslav Toman

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2021 12:39:00

Cílem návrhu je zákaz uvádění na trh potravin dvojí kvality

Cílem návrhu je zákaz uvádění na trh potravin dvojí kvality

Projev na 7. schůzi Senátu dne 18. března 2021 ke změně zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Dobrý den. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážení hosté, dovolte mi, abych uvedl návrh novely zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Předkládaná novela adaptuje nařízení EU o úředních kontrolách, které zavádí novou právní úpravu úředníkům mj. potravin. Nad rámec adaptace uvedeného nařízení je cílem návrhu zákaz uvádění na trh potravin dvojí kvality, tj. potravin, které jsou zdánlivě totožné s potravinou uváděnou na trhu v jiných členských státech EU, ačkoliv potravina uváděná na trh v ČR má podstatně odlišné složení nebo vlastnosti.

Dále je to upřesnění a doplnění podmínek pro značení česká potravina a stanovení podmínek pro dobrovolné označení výrobce. Dále je to stanovení odpovědnosti ministerstva zemědělství za přijímání žádosti provozovatelů potravinářských podniků a určení, zda potravina je potravinou nového typu. Je to také stanovení Státní zemědělské a potravinářské instituce národním správcem o úložišti dat v souvislosti se zajišťováním povinné skladovatelnosti tabákových výrobků. Cílem návrhu je také určení státní tiskárny cenin státního podniku jediným vydavatelem identifikátoru pro tabákové výrobky uváděné na trh na území ČR. Dále je to zpřesnění ustanovení týkajících se elektronických cigaret a náhradních náplní do nich, úprava a některá ustanovení na základě zkušeností z aplikace zákona v praxi. Součástí návrhu je také novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která navrhuje na nutnost adaptace na nařízení EU o úředních kontrolách, požadavky kontrolní praxe a rostoucí zájem o nákup potravin prostřednictvím internetu.

V souvislosti s tím jsou Státní zemědělské a potravinářské inspekci svěřena nezbytná opatření při provádění kontrol tohoto segmentu. Součástí návrhu zákona je dále novela zákona o bankách, která umožní Státní zemědělské a potravinářské inspekci získat od banky nezbytné informace vedoucí ke ztotožnění kontrolované nebo povinné osoby v případě, že se nedaří některou z těchto osob identifikovat a je tak znemožněno provádět úřední kontrolu.

V rámci projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR byla podána a následně přijata řada pozměňovacích návrhů, které dopadají do různých oblastí zákona, přičemž největší pozornost se soustředí na pozměňovací návrh týkající se povinného podílu českých potravin v maloobchodech. Návrh zákona byl PS Parlamentu ČR schválen 20. ledna 2021.

V rámci Senátu návrh zákona projednala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova dne 9. března 2021 a výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu a ústavně-právní výbor 10. března 2021 a svým usnesením doporučil vrátit návrh zákona PS s pozměňovacími návrhy, které se týkají povinného podílu českých potravin v maloobchodech, s nimiž souhlasím. Návrh zákona projednal rovněž výbor pro zdravotnictví 10. března 2021, svým usnesením doporučil vrátit návrh zákona PS s pozměňovacími návrhy, které se týkají dozoru otevřeného stravování, s nimiž nesouhlasím.

Sjednocení dozoru v otevřeném stravování pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí je systémovým řešením, které nesníží úroveň ochrany spotřebitelů, přinese rovný přístup ke všem provozovatelům a bude eliminovat možnost dvojí kontroly u stejného provozovatele. V dané souvislosti v žádném případě nedojde k přesunu služebních míst z resortu Ministerstva zdravotnictví pod resort Ministerstva zemědělství. A ani finanční prostředky, které by sloužily Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Závěrem chci také zdůraznit, že oprávnění krajských hygienických stanic provádět šetření epidemií, včetně výkonu zdravotního dozoru, nebude tím nijak dotčeno. Děkuji za Pozornost. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama