Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2021 14:26:00

Týdenní report z Jižního Města (15. - 21. 03. 2021)

Týdenní report z Jižního Města (15. - 21. 03. 2021)

Milí sousedé, poznáte, kam jsem se šel projít? Prozradím vám to. Na úplně nové psí hřiště u křižovatky ulic Opatovská a Výstavní. Z tohoto drobného počinu mám obrovskou radost!

Na Jižním Městě máme spoustu nádherných dětských hřišť, ale doposud tu chybělo jakékoli pro pejsky. Jsem z rodiny, kde psy chováme od mého mladí. Měli jsme zlatého retrívra, Jack Russel teriera a labradora. A všichni milovali agility prvky. Doufám, že bude hřiště hned, jak se trošku oteplí, sloužit všem hravým pejskařům a hlavně jejich čtyřnohým miláčkům. Zajděte se na něj taky mrknout!

A teď z uplynulého týdne na Jižním Městě...

✅ Pondělí

V pondělí ráno začala fungovat dlouho připravovaná služba Senior Taxi na Praze 11! Je pro všechny seniory z Prahy 11 starší 75 let a jízda s ním stojí pouze 20 Kč. Více informací a odkaz vám k tomu dávám do diskuse pod příspěvkem.

Na poradě vedení jsem navrhl nápad, jak si dočasně pomoci s naším vyprázdněným rozpočtem, abychom mohli pokračovat v opravách uvolněných bytů. Byty se bohužel v současné době uvolňují v souvislosti s více úmrtími rychleji, než je běžné, a logicky nám finanční prostředky z původního plánu nestačí. Díky rozpočtovému opatření, které jsme projednali a kolegové mi ho schválili připravit na další radu, budeme během nejbližších měsíců schopni opravit dalších minimálně 10 bytů a vrátit je “do oběhu”.

Taky jsem kolegům představil plán, jak dočasně vyřešit parkování v okolí Nové Sandry po jejím dokončení a zprovoznění. Je to častá otázka sousedů z okolí tohoto objektu. Často mi píšete nebo voláte s velkými obavami, že dojde k dalšímu zhoršení parkování v lokalitě, až budeme Sandru zabydlovat. Kolegům jsem předložil nabídku na pronájem parkovacích míst v nedalekém objektu Zahrady Opatov a Obchodním centru Opatov. V součtu tak budeme schopni pro Sandru zajistit zhruba 130 parkovacích stání. Nabídky teď projednají poradní orgány a následně se k nim vrátíme. Připomínám, že by šlo o dočasné řešení, než vystavíme a zprovozníme parkovací dům mezi ulicemi Šalounova a Opatovská.

Dále jsme projednali možnost odprodeje strategických pozemků kolem objektů Signal a Start v okolí ulice Hviezdoslavova. S kolegy jsme se jednoznačně shodli na tom, že tyto strategické pozemky v žádném případě prodávat nechceme a v tomto smyslu budeme žadatele informovat.

Taky jsem kolegy informoval o třech projektech participativního rozpočtu z minulých let, které podali občané, kteří se na ně opakovaně ptají. Předložil jsem genezi těchto projektů i s tím, kde a u koho se od ledna tohoto roku zasekla jejich další příprava. Žádal jsem o součinnost kolegů, abych v projektech se svým odborem mohl pokračovat. Nedohodli jsme se bohužel na ničem jiném, než že se na to znovu potkáme za 14 dnů. To jen k vysvětlení pro občany, kteří mi píšou, proč se jejich projekty nehýbají. Opravdu se snažím, ale od kolegů nemám dlouhodobě potřebnou součinnost.

Odpoledne na Radě jsme projednali upřesnění specifikace školky, kterou nám daruje společnost Central Group v rámci výstavby projektu Výstavní. V usnesení, které přijalo Zastupitelstvo v lednu, totiž nebylo přesně definované, jaké zařizovací předměty a v jaké výši investor zakoupí.

Dále jsme doplnili orgány naší organizace Kulturní Jižní Město a poskytli jí kulturní granty pro tento rok. Granty jsme přidělili také třeba organizaci DropIn, která na Jižním Městě provádí drogovou prevenci nebo organizaci YMCA.

Na Radu jsem dále předložil zpětvzetí několika výpovědí našich nájemců, podnikatelů. Dohodl jsem s nimi uznání dluhu a splátkové kalendáře, které by měly být schopni plnit i v současné koronavirové době. Je to jedna z mnoha drobných činností, které dennodenně dělám v rámci podporu podnikatelů.

Odpoledne jsme pak měli klub zastupitelů hnutí ANO, kde jsme řešili čtvrteční Zastupitelstvo. Shodli jsme se s kolegy na klubu, že koalici nabídneme stejně jako v únoru možnost krátkého jednání, které by bylo maximálně obezřetné v rámci epidemiologické situace. Žádali jsme stažení pěti kontroverzních tisků, výměnou za to jsme nabízeli rychlé jednání v polovičním počtu bez dlouhých diskusí a otázek. Koalice bohužel našemu vstřícnému přístupu nevyhověla.

✅ Úterý

V úterý dopoledne jsem měl tak jako každý týden porady se svými vedoucími odborů. Následně jsem konzultoval s dodavatelskou firmou průběh zpracovávání metodiky pro správu a pronajímání našich školských objektů. Objednal jsem hlubší analýzu, abych dal do pořádku “salámové” pronájmy z minulých období, kdy se každý objekt řeší úplně jinak. Aktuální stav je netransparentní a nepřehledný.

Pak jsme s kolegy konzultovali zadání velké demografické studie, která by měla ukázat další vývoj a směr Jižního Města pro další generace.

Odpoledne jsem se zúčastnil komise Smart City na hl.m.Praze. Z této komise mě chtěl pan primátor odvolat a to bez jakéhokoli důvodu. Přitom v této komisi působím už více než 6 let. Nakonec jsme se snad dohodli, že v ní budu moct zůstat i nadále.

Na to navazovala konference k 3. verze kontribuce developerů. Náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváčekzde představil koncept takzvané kontribuce, tedy příspěvků developerů na rozvoj lokality. Ačkoliv se jedná o koncept legitimní snahy finančně zapojit investory do potřeb developované lokality, stále vyvolává mnohé otázky. Hlavně se bojím dalšího zdražení bydlení. Na mou otázku, zda existuje studie, která by říkala o kolik kontribuce zdraží bydlení v Praze, mi pan náměstek Hlaváček odpověděl, že zhruba o 3%. To je při dnešních cenách v průměru 150.000,- Kč navíc k současným cenám. Budu chtít tuto studii vidět a zhodnotit, jestli to náhodou nemůže být ještě víc. Osobně zastávám názor, kdy je nejdříve potřeba otevřít otázku změny přerozdělení daní, které jsou založeny právě na developmentu v místě a čase.

Na druhou stranu nepopírám význam zapojení investorů do rozvoje daných lokalit. Vítám snahu náměstka Hlaváčka vnést do této spolupráce pořádek a transparentnost. Důležité je nastavit oboustranně jasná pravidla. Celý koncept je však dále třeba diskutovat.

A to už jen proto, že když si zadáte toto “cizí slovo” kontribuce do slovníku, dozvíte se, že jeho významem je: “Kontribuce (latinsky contributio) byla poplatkem vybíraným od obsazeného území vítěznou armádou. Také tento termín může znamenat vybírání poplatku knížaty od svých území, především na financování vojenských a armádních záležitostí. Doslova se jedná o nucený příspěvek, tedy třeba i daň.”

Je proto před přijetím těchto nových pravidel hlavně rozptýlit tuto pachuť, že se jedná jen o další daň, kterou zaplatí Pražané na už tak drahých bytech.

Již v rámci projednání jsem zmínil, že velmi rád budu pokračovat ve spolupráci s týmem náměstka Hlaváčka a celému konceptu tak dopomáhat k jeho finální podobě. Zaslouží si to Praha i její obyvatelé, investoři a v neposlední řadě i politici, kteří jednotlivé části Prahy spravují.

Večer jsem měl pak na radnici objednané ještě občany.

✅ Středa

Ve středu jsem vám opět napsal komentář k bytové politice. Kopíruji níže.

⏩ Protože už delší čas přemýšlím nad tím, jak obcím efektivně zajistit dostatek prostředků k údržbě a rozvoji občanského vybavení, nemohl jsem minout nedávné mediální vyjádření společnosti Central Group, která zdroj možného financování vidí stejně jako já ve změně rozpočtového určení daní. A rovnou přichází s návrhem, jak tuto změnu provést.

Zájem developerů řešit problematický bod již existující nebo vznikající výstavby🏠vítám a jejich účast na diskusi považuji za nezbytnou. A ani řešení, které společnost Central Group nabízí, tedy snížení DPH u nových bytových jednotek z 15 na 10 procent s tím, že zbylých 5 procent přímo získají samosprávy, na jejichž území se výstavba realizovala, se nemusí ve výsledku ukázat jako zavrženíhodné.

👉Dříve, než začnou padat konkrétní čísla, však musí existovat širší shoda na tom, že se touto cestou chceme ubírat. Obce a města také jako řádní hospodáři musí mít jistotu, že výsledné nastavení skutečně přinese zamýšlené výsledky - tedy dostatek prostředků na údržbu škol, parků, pouličního osvětlení a dalších součástí veřejného prostoru. Zahájit diskusi propagací konkrétního modelu, a omezit tak manévrovací prostor samospráv mi proto připadá poněkud nefér.
Co si o tom myslíte vy❓

Napište mi svůj názor dolu👇👇👇do komentářů pod příspěvek.⏪

Na radnici jsme pak začali koaličním jednáním. Řešili jsme třeba otevřený dopis ředitelů škol - o tom už jsem vám párkrát psal. Paní radní Ujhelyiová za Piráty má od našeho klubu ultimátum do 15.4. problémy zmíněné v dopise vyřešit. Na koalici jsme řešili dílčí kroky, které k řešení vedou.

Po koalici jsme měli pracovní skupinu na následky koronavirové epidemie v oblasti financí. Zrekapitovali jsme si, kolik peněz nám zbývá z dotace magistrátu. Já jsem navrhl postup, jak dále pomoci naší akciovce Jihoměstské majetkové. Ta zaznamenala za rok 2020 propad skoro 3 miliony Kč na sportovištích, které byly z velké části roku uzavřená.

Odpoledne jsme pak ještě se zástupci z koalice jednali o územní studii Roztyly. O té jsem vám psal už mnohokrát. Jako rodilý Roztylák jsem zásadně proti betonování krčského lesa. Snažím se najít řešení s Radou hl. m.Prahy, jak některé obzvlášť nešťastné části této studie změnit a v budoucnu pořizovat změny územního plánu, které budou pro územní výrazně šetrnější. Dokud nebudeme mít s Prahou dohodu, nedovolím na Výboru pro územní rozvoj hl.m.Prahy projednávat rozpracované změny územního plánu.

✅ Čtvrtek

Ve čtvrtek probíhalo celý den Zastupitelstvo hl.m. Prahy. Vyberu z toho jen to podstatné, aby tento report zas nebyl nekonečný :-)

Začátek Zastupitelstva úplně zbytečně o více než hodinu zdržela radní Hana Kordová Marvanová, která členy hnutí ANO a ODS osočila z lobbingu za hazard v Praze. Doslova řekla, že někteří vlivní členové ODS jsou zainteresovaní na hazardním byznysu a že někteří členové ANO se účastní pochybných hazardních konferencí. Více než hodinu trvalo, než jsme z paní radní dostali, co (respektive koho) tím konkrétně myslela. Nakonec řekla, že oním členem ANO byl Patrik Nacher, který zaprvé ani členem ANO není a který se zadruhé zúčastnil konference, kde byla přítomna nejen i paní radní Marvanová ale třeba i zástupce organizace DropIn. Paní radní pak vysvětlila, že tato konference byla podle ní pochybná, protože v ní byla nevyvážená diskuse. Když jsme se ptali, co to znamená, řekla nám, že diskuse byla nevyvážená, protože se nikdo jiný z diskutujících neshodoval s jejími názory. Bylo to tak absurdní, že to ani dál nebudu komentovat. Závěr celé diskuse bylo, že postup paní radní ve věci loterijní vyhlášky projedná Kontrolní výbor a příští Zastupitelstvo.

Dále jsem požádal pana radního pro školství Vít Šimral - pražský radní, aby o měsíc odložil schválení veřejné zakázky dostavby ZŠ v Šeberově a to z důvodu, že tato věc neprošla standardním postupem, tedy poradními orgány. Pan radní s postupem, aby tisk projednali ještě poradní orgány a ty doporučily případné úpravy či schválení na další Zastupitelstvo, souhlasil. Za to mu patří dík.

Během odpoledne jsme po delší diskusi odsouhlasili další postup v přípravě nové koncertní haly. Ta by měla zhruba do deseti let vyrůst na břehu Vltavy u stanice metra Vltavská. Po objasnění některých otázek se pro tuto celostátně významnou kulturní stavbu našla široká politická shoda napříč všemi zastupiteli.

Ve večerních hodinách jsme schválili velmi důležitý tisk, kterým nám hl.m.Praha definitivně svěřila do péče a správy budovu Opatovská 874, tedy naší pochozí zóny u stanice Metra Háje. Ta je konečně a definitivně naše a můžeme začít připravovat její opravu a proměnu!👍

Po 12ti letech nekonečných soudních sporů, kdy budova jen chátrala, se mi s kolegou Martin Sedeke místostarosta Prahy 11 povedlo vyjednat soudní smír, našli jsme mimosoudní vyrovnání mezi dřívějšími spoluvlastníky, Prahou 11 a magistrátem. Výsledkem a vyvrcholením tohoto skoro ročního procesu bylo včera schválení svěření budovy Opatovská 874, tedy celého komplexu garáží, pochozí zóny a obchodů kolem ní do správy Městské části Praha 11!

Hned v příštím týdnu začneme s následujícím:

1) Provedeme velmi důkladný stavebně - technický průzkum celého objektu. Včetně sond (vrtání) do betonu a základů, abychom zjistili reálný stav poškození budovy.
2) Na základě toho necháme připravit projektovou dokumentaci pro nejnutnější opravy, abychom zastavili další degradaci objektu. To bude obnášet především zvednutí všech dlaždic, opravu hydroizolace pod nimi, opravu svodů, okapů a dalších věcí tak, aby do budovy přestalo zatékat. A patrně podporu některých nosných sloupů a zdí, což ukáže právě ten zpracovaný průzkum.
3) Také se podíváme na všechny nájemní smlouvy, jestli náhodou někteří nájemci, které jsme "sdělili" nemají třeba nevýhodné smlouvy pro město a neplatí nám málo.

Tzn. abych to zkrátil - budu teď dělat vše pro to, aby v příštím roce byla Pochozí zóna opravená. Zbavili jsme se tak neustálých reklamací na uvolněné dlaždice, rozpadlé schody, chybějící sítě na holuby či na opadanou omítku v garážích atd. atd.

Současně s tím bude pan kolega místostarosta pro územní rozvoj jednat o další budoucnosti celých Hájů, která se krokem získání tohoto klíčového objektu do naší správy odblokovává a posouvá do reálných dimenzí.

V noci jsme pak jednali o pokusu Rady hl.m.Prahy nakoupit vakcíny proti nemoci COVID-19 na černém trhu. Možná jste to v minulém týdnu zaznamenali v novinách. Na Radu hl.m.Praha předložila radní Johnová prapodivný materiál, který spočíval v nákupu 400.000 ks vakcín AstraZeneca za hruba čtyřnásobnou cenu, než je obvyklá. Navíc sám výrobce na oficiálních kanálech varuje před podobnými nákupy mimo oficiální kanály. Z našeho pohledu se jednalo patrně o pokus o podvod. Na Radě tento pokus o nákup vakcín na černém trhu nakonec nebyl, paní radní jej stáhla. Ale i tak jsme chtěli vysvětlit, co a koho vedlo k tomu se o to pokusit. Vysvětlení jsme se ani po 3 hodinách diskuse nedočkali. Prostě “transparentní” politika Pirátů.

✅ Pátek

V pátek jsem měl na radnici občany. Řešili jsme asi nejvíc problémy ohledně přidělování bytů, jejich rekonstrukcí. Jsem rád, že mi dáváte takovou důvěru s nejrůznějšími problémy, které se samozřejmě vždy snažím řešit.

Odpoledne jsem měl pracovní poradu s paní poslankyní Monika Červíčková ohledně dostupného bydlení. V úterý na toto téma máme kulatý stůl ve sněmovně, takže vás budu ještě podrobněji informovat o jeho výstupu. Rád bych do voleb pomohl jakkoli systémovým změnám, které umožní i kdyby jen trochu zlepšit dostupnost bydlení. O postupu v této věci vám ale jistě dám ještě vědět.

A to je, přátelé, vše. Mějte hezký zbytek víkendu a příjemný začátek týdne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama