Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2012 18:38:34

Prodej ze dvora je návratem k osvědčeným tradicím

Prodej ze dvora je návratem k osvědčeným tradicím

Podpora přímého prodeje, tedy například prodeje ze dvora a farmářských slavností, byly tématem dnešního setkání ministra zemědělství Petra Bendla s novináři při jeho návštěvě Netína na Žďársku. Ministr hovořil také o diverzifikaci zemědělské činnosti

Prodej ze dvora je podle ministra Bendla jednou z možností, jak zatraktivnit venkov a rozšířit škálu poskytovaných služeb. „V zájmu každého farmáře je nabízet hygienicky nezávadné, kvalitní produkty. Jde nejen o konkurenceschopnost, ale i budování dobrého jména své farmy a svých produktů. Je třeba si uvědomit, že vlastní zpracování části faremní produkce a prodej ze dvora je návratem k osvědčeným tradicím,“ řekl Petr Bendl.
 
Ministerstvo zemědělství podporuje v rámci Opatření Další odborné vzdělávání a informační činnost z Programu rozvoje venkova semináře „Jak na prodej ze dvora“. Jejich cílem je poskytnout těm, kteří chtějí začít či rozšířit své podnikatelské aktivity o tzv. uvádění potravin živočišného původu do oběhu na regionální úrovni lepší orientaci v současné legislativě. „Semináře pro zemědělskou veřejnost se konají v různých regionech. Z dosavadních zkušeností víme, že jejich účastníci hojně využívají možností se zeptat na to, co je zajímá. Mnohdy jsou jejich dotazy podnětné i pro přednášející,“ uvedl ministr Bendl.   
 
Ministr Bendl se v Netíně zúčastnil otevření minimlékárny na farmě Němcovy rodiny. Ta začala hospodařit v roce 1990 na 20 hektarech půdy s 12 kusy skotu, nyní hospodaří na 100 hektarech a její stáje pojmou 130 kusů dojnic. Rodinná minimlékárna zpracovává 100 % vlastní produkce. Vzhledem ke stoupajícímu odbytu mléčných výrobků dnes na farmě zahájili provoz v nové mlékárně.
 
„Ministerstvo zemědělství se snaží podporovat lokální zemědělce, regionální potraviny, farmářské slavnosti i trhy a přímý prodej vůbec. Těší mě, že odezva u českých zákazníků je poměrně velká, že lidé mají zájem kupovat české potraviny a že jim věří,“ uvedl ministr Bendl. Podotkl, že i přes nelehké ekonomické podmínky se čeští zemědělci stále více prosazují na trhu.
 
Pokud jde o diverzifikaci zemědělských činností, ministr zdůraznil, že jejím cílem je nejen podporovat ekonomicky rentabilní oblasti podnikání na venkově, ale klást rovněž důraz na environmentální funkci zemědělství, tedy péči o venkovskou krajinu. „Diverzifikace zemědělských aktivit má podpořit vytváření nových pracovních příležitostí a zdrojů příjmů pro obyvatele venkovských oblastí,“ dodal Petr Bendl.

Ing. Petr Bendl
 ministr zemědělství
 předseda regionálního sdružení
 krajský zastupitel
 poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama