Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2021 8:41:00

Trestní oznámení kvůli podezřelým nákupům ochranných pomůcek potvrdil NKÚ

Trestní oznámení kvůli podezřelým nákupům ochranných pomůcek potvrdil NKÚ

Komentář na facebookovém profilu ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu ohledně hospodaření vlády s prostředky při nákupu respirátorů a dalších ochranných pomůcek


Trestní oznámení, které jsem na jaře podal kvůli podezřelým nákupům ochranných pomůcek, bylo evidentně naprosto oprávněné (celý jeho text najdete zde). V 95 stránkové zprávě to potvrzuje i NKÚ.

"Nejprve stát zaspal a následně selhal na mnoha úrovních. V nákupech byl chaos a byly netransparentní. Několik z nich vyšetřuje policie."

Ostatně už tehdy nebylo tak těžké si dovodit, že něco nehraje, když respirátory FFP3 šly nakupovat od 60 korun do 424 korun za kus, ale naše ministerstva kvalitativně o řád nižší FFP2 klidně kupovaly i za 773Kč/kus.

"Od minulého ledna bylo zjevné, co se děje v Číně, měli jsme dostatek informací, že se blíží problém, ale Česká republika na to reálně zareagovala až koncem února, kdy se pokusila nakoupit ochranné pomůcky, ale už nebylo kde."

Když jsme na konci ledna jako opozice žádali vládu, abychom projednali připravenost na koronavir, tak tento bod odmítla! Tehdy mimo jiné řekl pan ministr zdravotnictví Vojtěch, jak to není téma, roušek je dost atd.

Nejen tedy, že vláda odmítla se na situaci připravit (asi protože to chtěla opozice a to je přeci vždy špatně), realizovala předražené nákupy, ale dokonce ze zjištění vyplývá, že zhruba polovina vzorku kontrolovaného materiálu neprošla testem kvality a dalších zhruba 20 % nebylo testováno vůbec. K tomu snad není třeba už ani nic více dodávat...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama