Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2021 21:06:36

Metodika kontribuce developerů

Metodika kontribuce developerů

Milí čtenáři, otázka, jak financovat výstavbu🏠 a údržbu místních školek, škol, parků a dalších prvků občanské vybavenosti, zaměstnává nejen developery, ale samozřejmě také instituce, které mají péči o rozvoj Prahy přímo v popisu práce.

Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR za tímto účelem přišel s Metodikou kontribuce developerů, která určuje, jakým způsobem by developeři měli přispívat k budování občanské vybavenosti v lokalitách, kde realizují výstavbu. A stejně jako v případě návrhu ze strany developerů, o kterém jsem tu psal minule, je můj postoj k této koncepci rozporuplný.
Předně chci poznamenat, že jsem rád, že dokument, o jehož schválení budou pražští zastupitelé hlasovat již v červnu, vůbec vznikl👍.Vnáší totiž do vztahů mezi samosprávami a developery určitý řád, který zde doposud chyběl. Jasná pravidla, o která se jejich spolupráce bude moci opřít, se bezesporu pozitivně projeví na stabilitě dlouhodobého plánování.Jsem nicméně přesvědčený, že pokud do celého procesu nebude zapojený také stát, jedná se pouze o polovičaté řešení. Teprve s jeho účastí totiž lze řešit otázku částečného financování občanské vybavenosti z určitého procenta DPH odvedeného z každého postaveného bytu. O této problematice opakovaně diskutuji i na půdě sněmovny sMonika Červíčková, naposledy včera u kulatého stolu k dostupnému bydlení. Ale o tom, vám napíšu ještě samostatný příspěvek.👉Pokud financováním rozvoje občanské vybavenosti zatížíme pouze developery, hrozí, že se jejich zvýšené výdaje promítnou do dalšího zdražování bytů - především tam, kde výstavbu nebude provázet změna územního plánu, která by lokalitu dále zhodnocovala. A to je, předpokládám, cesta, kterou se vydat nechceme.Jaké výhody nebo naopak úskalí návrhu IPR vidíte vy❓Napište mi prosím svůj názor sem dolu 👇👇👇 do komentářů.Článek, na který reaguji, najdete zde:👉https://www.iprpraha.cz/.../developeri-se-budou-podilet...
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama