Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2021 22:06:00

Ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé

Ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé

Projev na 96. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 4. 2021 k návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb.

Kolegové, jenom skutečně velmi stručně. Tak, co se týká zdravotních sestřiček a sociálních pracovníků, tento návrh má podporující stanovisko právě zdravotních sestřiček a sociálních pracovnic. Musím vás informovat, že se jim vůbec nelíbí, že někdo interpretuje zvýšení ošetřovného ze 70 na 80 % jako něco, co by je motivovalo k tomu, že opustí lůžka v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Prosím, nedělejme tuhle zkratku, většina právě - a jsou to většinou ženy - opravdu stojí u těch lůžek, pečují o naše pacienty, o naše seniory, a naopak ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé. Takže to je první věc.

Druhá věc, já jsem také mluvila s řediteli, nebudu jmenovat, ale dám příklad jedné velké nemocnice v Praze, 550 sester u lůžek, aktuální situace u 70procentního ošetřovného - 34. Já si myslím, že je úplně jasné, že toho zdravotní sestřičky nezneužívají, naopak dělají co mohou a musím říct, že i konkrétní data ze strany šéfa České správy sociálního zabezpečení, které jsme si vyžádali jako předkladatele, ukazují, že se jedná v případě zvýšení ošetřovného i na těch 80 % o mnohem menší částky než v minulém roce, a ten důvod je jednoduchý. Už jsem to zmínila v úvodním slově. My v tuto chvíli pomáháme rodičům dětí pouze do 10 let. Pouze do 10 let. Takže myslím si, že rodiče si zaslouží pomoct, věřme v jejich odpovědnost, že slaďují svůj rodinný a pracovní život, využívají střídání na ošetřovném. A uvědomme si, že rodiče školy nezavřeli. A znovu opakuji, školy se otevírají, ošetřovné se bude zvyšovat zpětně, důležité je, a v tom já souhlasím s kolegou Juříčkem, najít nějakou rovnováhu. My jsme se o to snažili, a prosím, dejme jasný signál, že na rodiny s dětmi všichni myslíme, jak poslanci, tak zaměstnavatelé, tak firmy, a chceme rovnováhu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama