RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2012 17:37:00

Důchody a vládní farizejství

Důchody a vládní farizejství

K návrhu Petra Nečase vázat valorizaci na výběr důchodového pojištění.

Pravicové vlády soustavně mění parametry státního důchodového pojištění. Jistoty stávajících i potencionálních důchodců jsou stále znejišťovány a jejich nároky – dlouhodobé závazky státu - omezovány. To je nepřijatelný stav!

 V posledních dnech se mj. veřejně hovoří i ústy předsedy vlády a předsedy ODS o tom, že valorizace důchodů je potřebné vázat na výběr důchodového pojištění. Jaké farizejství! Důchodové pojištění není v ČR klasickým pojistným systémem, i když se takto nazývá. Je v podstatě důchodovým zabezpečením vázaným na státní rozpočet, který rozpouští přebytky a dofinancovává schodky účetně evidované na důchodovém účtu. Důchodové pojištění je v podstatě daní, jejíž výši i výjimky stanovuje zákon dle vůle vládní koalice.

 Pravicové vlády příjmy omezily (stropy na odvody, nezatížení pojistným všech příjmů na živobytí...) a dále stát neplatí, na rozdíl od všeobecného zdravotního pojištění, za náhradní doby, které jsou pro nárok na důchod započítávány (nezaměstnanost, rodičovská dovolená…). Stát navíc přenáší problémy z pracovního trhu do solidárního důchodového pojištění. Jinak řečeno, nezaměstnaní odcházejí do předčasných důchodů a přestávají na jedné straně dříve odvádět pojistné a na druhé straně dříve začínají pobírat důchody. K 31. prosinci 2011 tak bylo vypláceno 501 789 předčasných trvale krácených důchodů! Je tedy logické a v zahraničí běžné, že stát dofinancovává chybějící peníze z jiných zdrojů – daní.

 Každý politik v 21. století, který je kultivován lidskou solidaritou a empatií, pochopí, že za takovýchto podmínek, které nastavily pravicové vlády, nevydrží žádný systém v kladných číslech věčně. A přenášet řízenou devastaci státního solidárního kolektivního důchodového pilíře na bedra důchodců tím, že se jim omezí valorizace, a tak se sníží reálná hodnota důchodů, je nemravné a podlé.

 Naše společnost již má s tzv. žofínskými výstupy ODS, kde také tento návrh zazněl, neblahé zkušenosti. Je nejvyšší čas, aby vláda Petra Nečase skončila svou „misi“ v ČR. Je potřebné se rychle odpoutat od doporučení MMF, SB, OECD aj., které už přivedly řadu poslušných států ke kolapsu solidárních systémů. Je načase se vrátit k progresivnímu zdanění, sociální spravedlnosti a začít skutečný boj s korupcí a šedou ekonomikou. Pak bude i více peněz a pracovních míst.

 Miroslav Opálka,
 poslanec PS PČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama