Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2012 19:43:00

Nový ředitel SŽDC nesmí být lokajem žádné politické strany

Nový ředitel SŽDC nesmí být lokajem žádné politické strany

Transparentní výběrové řízení a hlavní kritérium odbornost. Takové musí být podle ČSSD podmínky při výběru nového ředitele Správy železničních dopravních cest.

„Budoucí šéf nesmí být nijak svázán s žádnou politickou stranou ani lobbistickou skupinou,“ upozorňuje stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Jen tak bude možné zachovat nezávislost této státem zřízené organizace, která ročně hospodaří s více než 20 miliardami korun. ČSSD je přesvědčena, že více než rok a půl trvající situace, kdy je místo ředitele SŽDC pouze dočasně obsazeno, je destabilizujícím prvkem pro celou železniční dopravu.

Je nepřijatelné, aby nadále na ministerstvu dopravy pokračovala praxe, kdy jsou do klíčových pozic obsazováni spříznění politici a odbornost je nahrazována mírou loajality k vedení úřadu a jeho šéfovi.

„Očekávám, že k personálním otázkám přistoupí ministr Dobeš zodpovědně. Nekompetentní lidé na vysokých postech v oblasti dopravy jsou totiž také jedním z důvodů, proč ministerstvo nedostatečně čerpá peníze z fondů EU. Aniž bych znal či preferoval kohokoli, kdo se do výběrového řízení přihlásí, je nutné, aby budoucí šéf SŽDC měl nejen požadované vzdělání, ale i odpovídající erudici a zkušenosti s řízením velké firmy. Jen tak si získá nutný kredit v očích odborné veřejnosti a přirozenou autoritu uvnitř podniku,“ uvedl Chovanec.

Právě profesní profil byl předmětem dlouhodobé kritiky dočasně jmenovaného Pavla Habarty.

„Podmínce výběrového řízení, že úspěšný uchazeč musí být starší než 21 let, přesně nerozumím. Jen doufám, že ministerstvo nebude vybírat nového ředitele SŽDC podle karbanického hesla oko bere,“ dodává Milan Chovanec.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama