Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.08.2015 17:32:47 - RadekZ

deportace migrantu

Vážený pane ministře,
chtěl bych se zeptat, zda naše současné zákonodárství zakotvuje možnost odeslat nelegitimní migranty zpět do jejich zemí v případě, že se na našem území dopustí nezákonného jednání a pokud ano, zda takovou možnost využijete u osob, které se podílely na ničení zařízení v Bělé. A dále zda příslušné orgány budou důsledně vymáhat úhradu způsobených škod a využijí k tomuto účelu i peníze a další dočasně zadržený majetek pachatelů. Pokud možnost vyhoštění těch, kdo poruší zákon ještě není zakotvena, chtěl bych Vás poprosit, aby Vaše ministerstvo iniciovalo příslušnou změnu. Myslím, že nejen já, ale naprostá většina občanů si nepřeje navykat migranty k beztrestnému protiprávnímu jednání, které začíná ničením uprchlických zařízení a končí zapalováním aut a devastací měst, jak jsme to viděli třeba ve Francii nebo Švédsku.
S pozdravem
Radek Žižlavský

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.10.2015 13:33:07 - Milan Chovanec

Dobrý den, děkuji za dotaz a předávám vyjádření prvního náměstka policejního prezidenta plk. Mgr. Martina Vondráška.

Vážený pane Žižlavský,

obdržel jsem k přímému vyřízení Váš dopis adresovaný ministrovi vnitra, ve kterém se dotazujete, zda současné zákony České republiky umožňují vrátit nelegální migranty zpět do jejich zemí v případě, že se na území České republiky dopustí nezákonného jednání a zda taková možnost bude využita u osob, které se podíleli na ničení zařízení v Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové a dále, zda příslušné orgány budou důsledně vymáhat škodu a využijí k tomu peníze a majetek těchto pachatelů.

Z Vašeho dopisu usuzuji, že se první řadě dotazujete na institut správního vyhoštění v případech, kdy se cizinec dopustil protiprávního jednání na území České republiky. V této souvislosti sděluji, že správní vyhoštění cizince upravuje zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky. Ten taxativně stanovuje důvody pro správní vyhoštění, mezi které patří mimo jiné i případy, kdy cizinec závažným způsobem naruší veřejný pořádek nebo za určitých podmínek opakovaně poruší právní předpis. Na vyhoštění cizince z území dále pamatuje i trestní řád, jakožto jeden z trestů, které soudce může za určitých podmínek uložit v trestním řízení (viz. zákon č. 141/1961 Sb.). Vzhledem k výše uvedenému sděluji, že vyhoštění z území v případě protiprávního jednání cizinců již v současné legislativě upraveno je a není tedy potřeba iniciovat legislativní změny, jak uvádíte ve svém dopise.

K druhé části Vašeho dotazu, kde se dotazujete na nepokoje v Zařízení pro zajištění cizinců Bělá Jezová, sděluji, že obvodní oddělení Bělá pod Bezdězem v současné době neeviduje žádné trestní oznámení podané ze strany Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra (dále jen „SUZ“), jakožto oprávněného subjektu provozujícího Zařízení pro zajištění cizinců Bělá Jezová, ani v této věci neeviduje žádnou škodu na majetku vzniklou v příčinné souvislosti s právě zmiňovanými nepokoji. Během těchto nepokojů mělo podle SUZ dojít pouze k vysazení branky, která podle jejich vyjádření neutrpěla žádné poškození.

 Závěrem Vás ubezpečuji, že Policie České republiky v současné době příliv nelegálních migrantů plně zvládá a na konci každého rozhodnutí vydaného v jednotlivých řízeních vedených s cizinci zajištěnými ve výše uvedeném zařízení je povinnost cizince opustit naše území. Důkazem toho je i fakt, že nelegální migranti se netoulají po ulicích a občané České republiky s nimi prakticky nepřichází do styku, oproti jiným státům Evropské unie.

plk. Mgr. Martin Vondrášek v. r

první náměstek policejního prezidenta