Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2012 11:37:52

Poslanec Rusnok (VV): Zrušení porodného a zmrazení penzí jsou nepřijatelné

Poslanec Rusnok (VV): Zrušení porodného a zmrazení penzí jsou nepřijatelné

Praha /ROZHOVOR/ – Věci veřejné se ostře ohradily proti navrhovaným škrtům ve státním rozpočtu, které by měly postihnout učitele, seniory a mladé rodiny. Poslanec Jiří Rusnok věří, že se podaří koaliční partnery přesvědčit o vyváženějším návrhu.

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhl úsporný balíček, který by měl letos ušetřit ve veřejných rozpočtech 24 miliard, v dalších dvou letech 127 miliard. Proč nesouhlasíte?

My se po celou dobu vládního angažmá snažíme být sociální pojistkou pravicovým koaličním partnerům, děláme středovou politiku. Proto jsou pro nás zvýšení daně z přidané hodnoty či zrušení porodného nepřijatelné.

Jenže o zvýšení jednotné sazby DPH nikoliv na 17,5, ale na 
20 procent už otevřeně mluví i premiér. Véčkaři budou hlasovat proti?

Pro takový návrh bychom nehlasovali, znamenal by totiž skokové zvýšení cen potravin. Momentálně je ale na stole přijatelnější podnět, tedy zvýšení dolní sazby DPH na 
15 a horní na 21 procent.

Odstoupila už koalice od myšlenky zmrazit valorizaci důchodů na tři roky?

Ano, odpovídá to dohodě, že důchodcům se bude kompenzovat zvýšená sazba DPH automatickým růstem penzí. Pokud by se měly penze zmrazit, ocitli by se senioři v pasti. Za svůj příjem by si nakoupili mnohem méně zboží než dříve.

Proč nesouhlasíte ani se zavedením uhlíkové daně?

Nebylo by to férové vůči spotřebitelům. Dám vám příklad z našeho Moravskoslezského kraje, který společně s ministerstvem životního prostředí dotoval lidem nákup kotlů, které mají primárně spalovat uhlí. Dotace se váže na patnáctiletý provoz kotle. Pokud se teď  zavede daň, bude to stejný podraz, jako když stát podporoval vytápění zemním plynem a pak ho výrazně zdražil.

Předložili jste protikorupční návrh na majetková přiznání a daňovou amnestii. Jak vnímáte, že koaliční partneři se vašemu podnětu v souvislosti s procesem s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou smějí?

My se snažíme přinášet konstruktivní návrhy a vylepšit kondici veřejných rozpočtů. Je věc našich koaličních partnerů, jak se k tomu stavějí.

Vzhledem k tomu, kdo je předkládá, shazují je ze stolu předem.

To je jejich problém. Věřím, že naše protikorupční snažení vytrvá a překoná i etapu posměšků. Dovolím si tvrdit, že po minulém týdnu jsou Věci veřejné nejtransparentnější stranou na české politické scéně. Ví se o nás všechno.

Článek přinesl server Denik.cz: http://www.denik.cz/z_domova/poslanec-jiri-rusnok-vv-zruseni-porodneho-a-zmrazeni-penzi-jsou-20120314.html
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama