Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2012 15:01:04

Nejistá budoucnost českého letectva?

Nejistá budoucnost českého letectva?

Poměrně mě zaskočila zpráva uveřejněná nedávno v médiích, že česká vláda ještě minimálně v září minulého roku intenzivně usilovala o nákup amerických bojových letounů F-16 jako náhradu za švédské Gripeny.

Zpráva se zakládala na informacích publikovaných serverem WikiLeaks, který se v této souvislosti odvolával i na zdroje z české vlády.

Na celé záležitosti nejvíce zaráží důvod, proč vláda tolik o americké stroje usilovala. Ačkoliv Američané nabízeli svá letadla za nepřijatelně vysokou cenu, oním hlavní důvodem v jejich prospěch měla být snaha zaručit americkou vojenskou přítomnost na našem území.

Pronájem švédských strojů končí v roce 2015 a je všeobecně známo, že variantě nákupu amerických letadel je již delší dobu pozitivně nakloněn jak premiér Nečas tak i ministr obrany Vondra. Je pravda, že podle únorového usnesení vlády má ministr Vondra jednat zatím pouze o možnostech prodloužení pronájmu švédských Gripenů, a nákup nových strojů se tak odkládá. Nicméně ministerstvo obrany vzápětí uvedlo, že jsou stálé všechny možnosti otevřené. Je se tak třeba obávat nových zákulisních jednání?

Poté co se Washington rozhodl opustit své plány na vybudování kontroverzní radarové základny v Brdech, nemohou se zřejmě stále někteří členové současné vlády vzdát naplno představy o prosazení americké vojenské přítomnosti na českém území stůj co stůj. Přítomnost amerických vojenských instruktorů, a zde můžeme jen spekulovat o jejich reálném vojenském přínosu, tak může být pro některé onou kýženou zárukou našeho „pro-amerického směřování“.

Nicméně pokud chceme být opravdu dobrými spojenci, a to nejenom vůči USA, musíme především zodpovědně nakládat se svými omezenými zdroji na obranu a nepropadat u toho různým geopolitickým chimérám jako v případě zmiňovaného nákupu amerických letadel. Nepřísluší mi zde stranit tomu či jinému možnému dodavateli, ale o budoucnosti českého letectva musí být rozhodnuto co možná nejtransparentněji. Ve prospěch Gripenů v současné době mluví mimo jiné již existující pozemní infrastruktura, jejíž přestavba by si v případě nákupu jiného tipu letadel vyžádala značné finanční prostředky. Zároveň nelze opomenout i spokojenost českých letců, kteří si na nové stroje již zvykli. O tom, jaké stroje bude mít české letectvo do budoucna ve výzbroji, však musí vláda rozhodnout na základě objektivních faktů a nejširší diskuze. Tajná jednání a skrytá přání některých jednotlivců nemají při takto zásadním rozhodování místo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama