prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

  • BPP
  • Hradec Králové
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2021 19:09:00

Výsledek loňského hospodaření posílí městský rozpočet o 229 milionů

Výsledek loňského hospodaření posílí městský rozpočet o 229 milionů

Podobně jako loni si město Hradec Králové na dopady koronavirové krize rezervuje 150 milionů korun z výsledku hospodaření v předchozím roce. Ten za rok 2020 skončil kladným saldem 229 milionů korun.

Zbývajících 79 milionů korun posílí souhrnnou rezervu rozpočtu a umožní tak uskutečnit ještě letos některé akce, na které se ve schváleném rozpočtu nedostalo. Souhlas s celoročním hospodařením, schválením účetní závěrky a rozdělením výsledku hospodaření z loňského roku v tomto týdnu projednali hradečtí zastupitelé.

„I když se situace v posledních týdnech obrací k lepšímu, stále nevíme, jaké budou příjmy z rozpočtového určení daní, kdy se do MHD vrátí cestující, kdy divadla či filharmonie obnoví svá představení a koncerty pro veřejnost. Hospodářský výsledek tak městský rozpočet posílí a připraví na negativní dopady podobně jako loni,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Zbývajících 79 milionů navýší souhrnnou rezervu na financování investičních akcí nebo oprav městského majetku v letošním roce. „V průběhu roku se bude o všech těchto penězích rozhodovat podle stavu daňových příjmů a projektové připravenosti jednotlivých akcí,“ dodává primátor.

Rozpočet města na rok 2020 byl sestaven v mírně pesimistické variantě, která nepředpokládala výrazný nárůst příjmů oproti roku 2018 či 2019. „I přes poměrně velkou rezervu, kterou jsme vzhledem k trendu z předchozích let očekávali, tak bylo nutné vzhledem k pandemické situaci přistoupit k úpravám rozpočtu, které reagovaly na reálné příjmy. Díky tomu se nakonec podařilo poměrně bez problémů financování rozpočtu v roce 2020 ustát. Současně tato opatření přispěla i k tvorbě rozpočtů následujících let,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky a rozpočtu.

V roce 2020 město Hradec Králové čerpalo výdaje v celkové výši 2,1 miliardy korun, z toho běžných bylo 1,89 miliardy korun. V kapitálových výdajích bylo vyčerpáno 256,5 milionu korun. Mezi největší investice města v loňském roce patřily rekonstrukce Hlavní ulice na Novém Hradci Králové, stavba sportovní haly Pouchov, odlehčovací služby v Honkově ulici, oprava bytového domu se sociálním bydlením na Pražské třídě. Tyto akce ještě pokračují a budou dokončeny v tomto roce. Přes 25 milionů korun město loni investovalo do oprav či nových cyklostezek, chodníků a parkovacích míst, necelých 25 milionů do rekonstrukcí školských budov. Letos začne stavba nové multifunkční fotbalové arény nebo lávka přes Labe u Aldisu.

„Výsledkem finančního vypořádání rozpočtu města za rok 2020 je tak přebytek volných zdrojů města v částce téměř 229 milionů korun. Zastupitelům jsme navrhli tyto prostředky rozdělit do příslušných rozpočtových rezerv města a v průběhu roku je můžeme použít podle toho, kde to bude třeba. Tedy jak pro další investice a opravy městského majetku, tak na případné krytí výpadků daňových příjmů v letošním roce, či jako zdroj pro snazší přípravu rozpočtu na rok 2022,“ dodává ekonomická náměstkyně Monika Štayrová. Výše zadlužení města k poslednímu prosinci roku 2020 činila 523,7 milionu korun, dalších 160 mil. Kč stále zbývá dočerpat z již přijatého úvěru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama