prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2021 16:21:00

Proč má být vládě Andreje Babiše vyslovena nedůvěra

Proč má být vládě Andreje Babiše vyslovena nedůvěra

Komentář na facebookovém profilu k důvodům vyjádření nedůvěry vládě Andreje Babiše

 V parlamentní demokracii vládne vláda opírající se o většinu ve sněmovně. Není-li tomu tak, je nepřijatelné, aby vláda zastupující menšinu vládla celé zemi (pro ANO a ČSSD hlasovalo ve volbách 1,86 mil lidí, tedy jen nějakých 18 % obyvatel této země).

Proč má být vládě Andreje Babiše vyslovena nedůvěra:

  • Ztratila většinu v Poslanecké sněmovně po vypovězení poslušnosti KSČM.
  • Nezvládnutí pandemické situace v ČR. Téměř 30 tisíc mrtvých, ČR se pohybuje mezi 3 nejhoršími zeměmi světa. Neobjednání dostatečného počtu vakcín pro občany ČR. Nezvládnutá strategie k očkování. Podle údajů z pátku 23. 4. 2021 není očkováno ještě 65 tisíc zájemců starších 80 let, z nichž 53 tisíc ještě nemá termín očkování.
  • Opakované porušování zákonů při vyhlašování opatření vlády, zejména dlouhodobá nezákonná diskriminace malých obchodů a služeb.
  • Příliš dlouho zavřené školy a mimořádně pomalý návrat dětí do škol za požadavku testování, které reálně nepomáhá v boji s koronavirem.
  • Máme neskutečný chaos v předpisech (lidé už nevědí, co vlastně platí).
  • Střet zájmů Andreje Babiše, osobní střet s EU, do kterého zatahuje celé Česko – a tím silné oslabení pozice v EU a chápání politiky jako obchodu, klientelismus a další nešvary, jak to ukazuje Faltýnkův diář – hluboká privatizace státní správy.
  • Nejasnosti kolem Vrbětic, neznámý účel cesty Jana Hamáčka do Moskvy a neschopnost účinně požádat zahraniční partnery EU a NATO o koordinovaný postup.
  • Dlouhodobá snaha vlády, zejména ministra Havlíčka, přizvat Rosatom do tendru na Dukovany proti doporučení bezpečnostních složek.
  • Již 7 měsíců sledujeme flagrantní neschopnost vyšetřit havárii na Bečvě – je to důkaz neschopnosti, nebo možná dokonce snahy zamést pochybení.
  • Rozvrat veřejných financí.

Musíme ale postupovat krok za krokem

  1. Nejprve zjistíme, zda vláda důvěru má či ne. Otázka nedůvěry je logickým prvním krokem, po kterém, jak jsme už řekli, budou následovat kroky další. Je na každém poslanci, aby se zvedl a řekl na mikrofon, zda vláda Andreje Babiše, hnutí ANO a ČSSD konkrétně jeho důvěru má či nikoliv. Rozpuštění sněmovny je v demokracii nejzazším krokem. Logicky tomu musí předcházet vyslovení nedůvěry, které je jasně definovaným mechanismem v parlamentní demokracii.
  2. Pokud vláda důvěru mít nebude, vědomi si dalších okolností bezprostředně přikročíme ke shánění podpory k rozpuštění sněmovny a předčasným volbám. Jsme ale přesvědčeni, že je potřeba opatřit si podporu dopředu, a tak začneme shánět 120 podpisů. 120 podpisů poslanců, kteří budou ochotni hlasovat pro předčasné volby.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama