Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2021 15:18:00

Konečně můžeme přestat s vyvážením Pražanů s postižením mimo město

Konečně můžeme přestat s vyvážením Pražanů s postižením mimo město

Praha do systémové proměny sociální péče zařadila hned šest svých mimopražských zařízení.

Hlavní město pokračuje v modernizaci péče o obyvatele se zdravotním postižením. Pražští radní dnes rozhodli, že celkem šest pobytových sociálních služeb ležících mimo území Prahy umožní svým obyvatelům, kteří o to projeví zájem, návrat do metropole. V hlavním městě proto vzniknou odpovídající služby.

Zařízení ústavní péče ve Svojšicích v loňském roce z bezpečnostních důvodu opustilo budovu barokního zámku, která byla v provozu dvanáct let poté, co radnice hlavního města odsouhlasila uzavření služby. Všichni obyvatelé se přestěhovali do jiných prostor. Část z nich se vrátila do bytů v Praze, ostatní žijí v rodinných domcích v Českém Brodě a v náhradním objektu v Kostelci nad Černými lesy. Na začátku letošního roku Praha coby majitel objektu rozhodla, že zámek využije jiným způsobem než k poskytování sociálních služeb. Proměna péče ve Svojšicích přitom začala již před pandemií v roce 2019, kdy v zařízení došlo k výměně vedení a nastartování procesu změny.

Pražští radní dnes rozhodli, že se ke Svojšicím připojí dalších pět mimopražských zařízení. Všechna se zapojí do projektu financovaného z prostředků Evropského sociálního fondu, jehož účelem je podpořit proces transformace sociálních služeb a rozšířit kapacitu a zvýšit flexibilitu služeb komunitního charakteru.

„Praha jako jediný kraj v České republice vyváží své obyvatele se zdravotním postižením na území jiných krajů, z velké části do pohraničí, kde komunistický režim zakládal ústavy sociální péče v opuštěných historických objektech. Mnohé z nich leží několik hodin cesty od rodiny a blízkých,“ uvedla radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová a pokračovala: „Jsem ráda, že současná koalice se již v programovém prohlášení zavázala tuto praxi změnit a více jak třicet let po roce 1989 konečně s můžeme přestat s vyvážením Pražanů s postižením, a naopak jim umožnit návrat zpátky domů do Prahy.“

Tři ze šestice zařízení leží v Ústeckém kraji, Horní Poustevna a Krásná Lípa ve Šluknovském výběžku, největší pražské zařízení s 250 lůžky, Domov se zvláštním režimem Terezín, sídlí v bývalém ghettu a původně kasárnách Velké terezínské pevnosti. Barokní zámek Odlochovice leží kousek od hranic s Jihočeským krajem, zařízení v městysi Zvíkovec zase na kraji rozsáhlých lesů na Rokycansku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama