Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2021 18:50:00

Právo na odpojení - právo být offline

Právo na odpojení - právo být offline

Komentář na facebookovém profilu k právní ochraně zaměstnanců před donucením pracovat i mimo pracovní dobu

 Před rokem v dubnu jsem tu psala, že si ve Francii zákonem prosadili právo odpojit se, právo být offline. Ve zkratce to znamená, že zaměstnavatelé nemají právo nutit zaměstnance „tahat si práci domů“ a reagovat takříkajíc kdykoli, jen proto, že jsou online dostupnější. [1]

Letos v lednu se na tom samém shodl Evropský parlament a představil návrh Komisi na „právo odpojit se od práce“ jako základní právo v celé Evropské unii. [2] Informovala jsem o tom v jednom [3] ze svých hlášení o dění na plenárních zasedáních (sledujte mě dál pro další informace!).

Na jednom interním workshopu jsem tento návrh (který má zamířit k Evropské komisi) představovala, a přišlo mi tak užitečné se o to rovnou detailněji podělit i s vámi.

Kde je tedy problém?

  1. Nová forma práce na dálku s sebou přináší riziko, že budeme pracovat déle, protože budeme nuceni pracovat mimo pracovní dobu, intenzivněji a že se rozostří hranice mezi pracovní dobou a volným časem.
  2. Momentálně toto není nijak v rámci práva EU řešeno a v členských státech se předpisy liší. Iniciativa zároveň posiluje snahy o rovnost žen a mužů co se týče příležitostí na trhu práce a zacházení na pracovišti.

Konkrétní požadavky:

  1. Stanovit minimální požadavky na ochranu všech pracovníků v EU využívajícím digitální nástroje, a možnost uplatňovat právo odpojit se a zajistit, aby zaměstnavatelé toto právo právo dodržovali.
  2. Právo odpojit se se vztahuje se na všechna odvětví ve veřejné i v soukromé sféře a na všechny pracovníky. Členské státy by měly zaručit právo na nápravu, pokud bude jejich právo odpojit se porušováno.
  3. Naše frakce prosadila do usnesení zdůraznění toho, že ženy jsou zvláště ohroženy hospodářskými a sociálními dopady pandemie a prací na dálku - že to na ně má závažnější dopad díky tomu, že jsou často v roli pečovatelky o domácnost a rodinu, stejně tak rodiče samoživitelé.

Jak se k tomu stavíte vy? Pracujete na homeoffice víc, než je vaše pracovní doba a cítíte, že musíte být pořád na příjmu?

Poznámky:
[1] ZDE
[2] ZDE
[3] ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama