Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2021 9:15:00

Pravidla exekucí musíme polidštit

Pravidla exekucí musíme polidštit

Otázky, spojené s exekucemi, jsou pro senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí velmi důležité. Klub tak na půdě Senátu upořádal kulatý stůl.

 Cílem je nalézt shodu jak na půdě Senátu, tak i s většinou v Poslanecké sněmovně v dosud sporných bodech. Novelu exekučního řádu je potřeba přizpůsobit lidem. Verzi, kterou schválila Sněmovna, tak čeká ještě dlouhá cesta v Senátu. Cílem kulatého stolu bylo podle předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárky Jelínkové nalézt shodu hlavně v dosud sporných bodech. „Sledujeme jasný cíl, kterým je celkové polidštění systému exekucí. Ta novela je hodně potřebná. Změna pravidel exekucí pomůže statisícům lidí, kteří se topí v závratných dluzích a kteří se z nich nemají šanci dostat,“ popisuje smysl novely Jelínková.

Musíme vyřešit sporné body

„Na příštím plénu Senátu nás čeká složité a citlivé téma exekucí. Ve Sněmovně byla tato novela upravena tak, že bude působit problémy v praxi. Řešit budeme hlavně problém úhrady jistiny před příslušenstvím, dále také zastavování exekucí a tématem bude také doručování a elektronická úřední deska,“ dodala senátorka a místopředsedkyně Ústavně-právního výboru Anna Hubáčková. Podle jejích slov je třeba v těchto bodech ještě provést úpravy, o jejichž parametrech se bude jednat právě u kulatého stolu. Zároveň dodává, že diskutovat se bude také o problému místní příslušnosti exekutorů.

„Vítám řadu pozitivních změn v exekucích, které v dubnu schválila Sněmovna. Je zapotřebí zmínit například humanizaci mobiliárek nebo zastavování bagatelních exekucí. Přesto u mě přetrvávají lehké rozpaky, protože prošly i kontroverzní návrhy a neuspěla spotřebitelská teritorialita,“ uvedl k novele poslanec a člen Ústavně právního výboru Marek Výborný. Ten ale také s pokorou požádal Senát o hledání shody na takových úpravách, které budou mít většinovou podporu ve Sněmovně. „Považoval bych za promarněnou příležitost, kdyby i v dobrém úmyslu vedené rozhodování Senátu vedlo k tomu, že řada schválených pozitivních změn a úprav ve prospěch seriózních věřitelů i zodpovědných dlužníků spadne po stůl," doplnil Marek Výborný.

Odstraníme dluhové pasti?

Senátorky a senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí se stále zasazují o úpravu oddlužení, kterou považují za významný celospolečenský problém. Před třemi lety na toto téma uspořádala senátorka Miluše Horská seminář s názvem „Odstraníme dluhové pasti?“ „Už tenkrát jsme s tehdejším ministrem Robertem Pelikánem diskutovali parametry oddlužení. Celý proces schvalování trvá, ale těší mě, že spějeme k dobrým změnám a to i na poli oddlužení neb to je s exekucemi přímo spojeno,“ myslí si senátorka Miluše Horská, která předsedá senátnímu Výboru pro sociální politiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama