Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2021 17:15:00

Máme jednu z nejvyšších sazeb DPH na potraviny v EU

Máme jednu z nejvyšších sazeb DPH na potraviny v EU

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2021 k zákonu o DPH

 Kolegyně, kolegové,

já bych si dovolil obrátit vaši pozornost ke dvěma, respektive třem, pozměňovacím návrhům. Dva, které jsem podal společně s dalšími poslanci.

První takový pozměňovací návrh je pod bodem C2, který jsem podával společně s Romanem Onderkou. Týká se snížení DPH na vyjmenované základní potraviny z 15 na 10 %. Tam tedy Ministerstvo financí nesouhlasí s tímto pozměňovacím návrhem z důvodu negativního dopadu na veřejné rozpočty ve výši 8,5 %. Já bych jenom chtěl připomenout radikální snížení daně z příjmu fyzických osob na 15 %, se kterým tedy Ministerstvo financí vyjádřilo naopak souhlas a který devastuje příjmy veřejných rozpočtů ročně o 100 až 120 miliard korun. Takže ten poměr 8,5 miliardy versus 120 miliard je naprosto jasný. Přitom to snížení DPH tedy je plošné, zasáhne všechny vrstvy obyvatel bez ohledu na jejich příjmy. Kdežto radikální snížení daně z příjmu fyzických osob je výhodné hlavně pro ty s vyššími příjmy.

Chtěl bych připomenout, že do roku 2007 byly všechny potraviny v České republice zdaňovány sazbou 5 % DPH. Následně tedy pravicové vlády zvýšily zdanění potravin až na současných 15 % a my máme jednu z nejvyšších sazeb DPH na potraviny v Evropské unii. Řada států v Evropské unii se pohybuje se sazbou pod 10 %. Například Německo 7 %, Francie 5,5 %. Dokonce Velká Británie má nulovou sazbu, i když už není tedy v Evropské unii. Růst cen potravin v dnešní době - všichni registrujeme - zasahuje především ty nejohroženější skupiny obyvatel. Snížení DPH tedy - byť o pět procentních bodů - má pro ně význam.

V rychlosti. Druhý pozměňovací návrh jsem podával s panem kolegou Jandou. Ten se týká limitu nejnižší hodnoty zboží, kterou musí zaplatit fyzická osoba z třetích zemí u jednoho prodejce v jednom kalendářním dnu, aby vznikl nárok na vratku DPH zaplacené v ceně zboží. Ten limit se snižuje z dvou tisíc na tisíc korun. Současný limit platí 15 let. Motivem toho pozměňovacího návrhu je, abychom podpořili místní řemeslníky, výtvarníky, obchodníky, jejichž obchody v důsledku pandemie byly uzavřeny. Tak jim tedy pomůžeme, že to podpoří jejich prodej.

Poslední pozměňovací návrh, který byl schválen rozpočtovým výborem, se týká prodloužení možnosti odpočtu DPH u veřejnoprávní televize a veřejnoprávního rozhlasu. Já jsem v podstatě tento pozměňovací návrh navrhoval a prošel již minulé volební období. Pak byla omezena jeho platnost a tento pozměňovací návrh to rozšiřuje. Chtěl bych se přimluvit za to, aby tedy i tento pozměňovací návrh jste tady schválili.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama