Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2021 20:09:00

Digitální televizní vysílání má být bezproblémové

Digitální televizní vysílání má být bezproblémové

V loňském roce byl dokončen přechod systému pozemního televizního vysílání na nový standard DVB-T2. Na mnoha místech České republiky ale tento přechod zhoršil podmínky televizního příjmu.

 Problémem se tak v Senátu zabývala Stálá komise pro rozvoj venkova, která vyzvala vládu a ministra průmyslu a obchodu, aby zhoršený televizní příjem řešil.

„Přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 přinesl i řadu stížností od starostů. Navrhla jsem usnesení, kde chceme, aby ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo řešení těchto nedostatků,“ uvedla senátorka Jaromíra Vítková.

Český telekomunikační úřad navíc avizoval, že chce vydražit dvě nové televizní sítě, a to bez větší veřejné pozornosti. To by mohlo ohrozit řešení nevyhovujícího televizního příjmu, protože již nebude možné uvolnit další kmitočtová pásma pro zlepšení současného přenosu. „Dále chceme, aby vláda nebo ministerstvo nepodnikalo žádné unáhlené kroky do doby zlepšení příjmu. Ty by totiž mohly znemožnit využití zbývajících kmitočtů pro současné kanály,“ sdělila senátorka Vítková, která usnesení v komisi navrhovala.

Komise tak po vládě a ministerstvu průmyslu a obchodu mimo jiné požaduje předložení harmonogramu postupu, který do roku 2030 povede ke zlepšení kvality televizního signálu. Senátní komise chce harmonogram znát do konce srpna tohoto roku. „Problematika televizního příjmu je velmi odborná, je ale důležité upozornit na problémy, které s rámci přechodu nastaly a je třeba je vyřešit,“ doplnila Vítková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama