Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2021 4:33:00

Městem "ukradená" pamětní deska skutečným osvoboditelům Plzně

Městem "ukradená" pamětní deska  skutečným osvoboditelům Plzně

Důležitým bodem jednání bylo stanovisko Plzeňského KV KSČM k otázce "ukradené" pamětní desky městem skutečným osvoboditelům Plzně.

Oblastní výbor Českého svazu bojovníků za svobodu (dále OV ČSBS) spolu s Klubem českých pohraničníků (dále KČP) již několik let usilovaly o doplnění památníku padlých Plzeňanů jmény padlých plzeňských občanů - odbojářů. Toto se povedlo až v r. 2020, kdy na základě žádosti OV ČSBS na Správu veřejného statku Plzeň (dále SVS) o umístění pamětní desky spolu s návrhem seznamu jmen a textem: Přispěli: KČP, KSČM, Matice ČMS a ČSBS". Po doplnění všech potřebných povolení byl se žádostí vysloven souhlas, tedy i s dovětkem Přispěli… 

Text vytesal p. Štěrba, Kamenictví Kožlany a počátkem prosince 2020 byla deska osazena u památníku padlých Plzeňanů do země. Vše bylo provedeno v souladu se schválenou žádostí. 

Jako každoročně, tak i letos dne 5.5.2021 za účasti ČSBS, KČP, KSČM, Matice ČMS a ostatních společenských organizací či spolků, byly u tohoto památníku položeny kytice, jako vzpomínka na padlé Plzeňany. I představitelé města během tohoto dne položili kytici k památníku, ale tato legálně osazena deska se jmény padlých Plzeňanů i s dovětkem Přispěli… byla „mocipány“ města Plzně negativně přijata. Na tomto základě byla, můžeme říci, tajně deska odstraněna a uložena do depozitáře. O této tajné akci byl OV ČSBS informován dopisem SVS až dne 17. 5. 2021 s tím, že uvádění dovětku Přispěli… je neobvyklé, nic víc. 

Co k tomu říci? Snad jen to, že SVS, na něčí pokyn, dělá politická rozhodnutí. Zřejmě jim vadí zmíněné vlastenecké organizace, které svými finančními prostředky přispěli ke zhotovení a osazení pamětní desky.

Plzeňský KV KSČM vyjadřuje nesouhlas s daným rozhodnutím, který hrubě porušuje demokratické principy. Občanská veřejnost má právo na udržení historických pravdivých skutečností. Vždyť ještě v současné době žijí mnozí příbuzní padlých. 

Žádáme SVS Plzeň o vrácení pamětní desky na původní místo k památníku padlých Plzeňanů na nám. Míru spolu s uhrazením veškerých finančních nákladů spojené s touto tajnou akcí.

Na hrůzy války, vraždy, týrání a vyhlazování celých národů způsobené rozpínavostí a nadřazeností německého nacismu nelze zapomenout. Náš odkaz je připomínat tyto válečné hrůzy budoucí mladé generaci!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama